Consilierii locali vor sa o intoarca precum la Ploiesti si sa majoreze tariful la gigacalorie, desi pot sa nu dispuna aceasta masura

Consilierii locali vor sa o intoarca precum la Ploiesti si sa majoreze tariful la gigacalorie, desi pot sa nu dispuna aceasta masura

Situatia tarifului la gigacalorie in municipiul Ploiesti este una clara in acest moment, iar ploiestenii trebuie sa o cunoasca. Astfel, Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova aduce la cunostinta proprietarilor de apartamente din localitatea resedinta de judet, faptul ca, la aceasta data, tariful pentru productie, transport si distributie la gigacalorie este de 186,97 lei fara TVA. La aceasta suma totala de 222, 49 lei cu TVA, Consiliul Local Ploiesti nu a binevoit sa stabileasca nicio subventie cum era pana la inceperea sezonului rece 2018-2019, respectiv de la 159, 29 lei la 186,97 lei fara TVA.

Citeste si : UAP Prahova nu este de acord cu majorarea tarifului la gigacalorie si va actiona in consecinta. Vezi motivele

UAP cere audit extern la Veolia. Exclus RASP ca auditor

Mai trebuie spus ca, mai mult, Comisia nr. 3 de Utilitati, din cadrul primariei Ploiesti, are pe ordinea de zi solicitarea de recuperare a pierderilor inregistrate de Veolia Energie Prahova in perioada 2016-2017, de circa 18 milioane lei si majorarea de tarif de de la 186,97 lei la 237,35 lei fara TVA, incepand cu luna ianuarie 2019, cand TVA la gigacalorie va fi de 5%.

Trebuie spus ca UAP Prahova a solicitat primariei Ploiesti sa organizeze dezbatare publica pentru ambele proiecte, conform art. 7 alin 9 din Legea 52/2003, cu privire la transparenta decizionala. Avand in vedere ca anul viitor in aprilie contractul cu Veolia Energie Prahova expira si trebuie organizata licitatie pentru atribuirea viitorului contract, consideram ca este important ca onor Consiliul Local sa pastreze tariful actual. De ce? Pentru ca pretul de pornire pentru viitorul contract sa plece de la 186,97 lei fara TVA si nu de la 237,35 lei, ceea ce, automat, ar avea alta conotatie in negocierea contractului. Acest lucru inseamna ca toti membri Consiliului Local sa isi manifeste preocuparea pentru cetateni si nu pentru operatorul de energie termica si afacerea sa.

Mai exact, avand in vederea ca Veolia Energie Prahova solicita majorarea de tarif invocand un act venit din partea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in energie(ANRE) care sustine majorarea tarifului la 237,35 lei, consilierii locali se pot prevala de aceasta solictare aparand interesele ploiestenilor. Aceasta masura poate fi pusa in aplicare de catre consilierii locali care vrem sa credem ca sunt responsabili fata de cetatenii pe care ii reprezinta, prin respectarea prevederilor art. 43 alin 5 din legea 51/2006, cu privire la utilitatile publice, respectiv:

“ Preţurile şi tarifele pentru plata serviciilor de utilităţi publice se propun de operatori şi se stabilesc, se ajustează sau se modifică prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale ori, după caz, ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice, cu respectarea metodologiilor elaborate de autoritatea de reglementare competentă. Hotărârile autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice, în numele şi pe seama unităţilor administrativ-teritoriale membre, vor ţine seama, după caz, de avizele de specialitate ale autorităţilor de reglementare competente”.

Citeste si: Contractul dintre primaria Ploiesti si Veolia este public- UAP a castigat procesul

Mai trebuie adaugat faptul ca, prin decizie definitiva, UAP Prahova a castigat procesul prin care a solicitat anularea art. 23.4 din contractul dintre Veolia Energie Prahova si primaria Ploiesti, prin care furnizorul de energie termica putea sa ceara si sa primeasca recuperarea pierderilor, prin HCL. Astfel, si pe aceasta cale solicitam consilieri sa renunte la acordarea celor 18 milioane de lei din bugetul local, catre Veolia pentru pierderile invocate pana la solutionarea acestui process dintre UAP si primarie, care a fost trimis de Curtea de Apel spre rejudecare.

Daca, din nou, se vor dispune masurile care privesc furnizorul de energie termica  fara respectarea legii transparentei decizionale, UAP Prahova isi rezerva dreptul de a actiona in instanta pe cei responsabili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

UAP Prahova a depus o petitie la Guvern pentru a anula Ordonanta care vizeaza conditionarea acordarii subventiei

Astazi, 8 septembrie 2023, pe fondul ultimelor stiri despre conditionarea acordarii subventiei printr-o ordonanta de guvern, Uniunea Asociatiilor de Proprietari ...

##################################################### #####################################################