Subventia nu este conditionata de vreun aviz ANRE sau de operator, ci de bugetul local. UAP Prahova solicita consilierilor locali identificarea surselor necesare

Subventia nu este conditionata de vreun aviz ANRE sau de operator, ci de bugetul local. UAP Prahova solicita consilierilor locali identificarea surselor necesare

In urma conferintei de ieri 28.08.2022, organizata de primarul Andrei Volosvici, care a vizat potentiala sistare a apei calde in Ploiesti am constatat la nivelul edilului o perceptie asupra acordarii subventiei, care m-a pus pe ganduri. Domnia sa a afirmat ca a solicitat consilierilor locali, in caderu unei intalniri cu acestia sa spuna daca se va mai acorda subventia si care va fi cuantumul acesteia. Mai mult, a spus ca in acest moment nu se acorda subventie.

Ne-am contrazis pe fondul prevederilor HCL 97/2019, dumnealui interpretand ca subventia la acest moment subventia s-a oprit in baza acestui act normative, iar preseidntele UAP Prahova a sustinut ca nu numai ca nu s-a oprit ci se acorda pe toata perioada acstui an conform actului normative mentionat.

Citeste si: Sistarea apei calde de la 1 august, pe muchie de cutit. UAP Prahova cere factorilor implicati sa rezolve problema de urgenta, pentru a evita iesirea in strada a membrilor organizatiei

Mai mult, s-a indus ideea, chiar si in randul reprezenatantilor mass-media ca subventia nu mai poate fi acordata pentru ca a fost acordata in baza HCL 97/2002, la acel moment fiind in vigoare contractual cu Veolia Energie Prahova, nu contractual su presupusul operator SC Termoficare Prahova SA. Cu tot rspectul, chiar si aceasta interpretare a primarului este eronata, pentru ca subventia acordata din bugetul local nu este conditionate de operator ci de capacitatea bugetului de venituri si cheltuieli de a o sustine.

Nu are nicio mlegatura cu avizul ANRE care se refera strica va cunatumul pretului si nici cu un eventual operator, unul real nu un presupus, precum cel prezent.

Argumentele le puteti vedea in poza care este un print al HCL 97/2022 si unde se sustine la art. 3)

ca:

“Se mentine Hotarea de Consiliu Local nr.1/31.01.2019 privind aprobarea ajustarii pretului producre – transport- distributie a energiei termice destinata SACET, livrata de catre Veolia Energie Prahova SRL cu urmatoarele modificari:

  1. Aliniatul 1 al art. 1 se abroga
  2. Aliniatul(3) ar articolului 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“(3) Aproba acordarea subventiei pentru anii 2019-2022, dupa aprobarea bugetului de ventiuri si cheltuieli annual, subventie ce va fi stabilita astfel incat pretul maxim local al energiei facturate populatiei sa fie de 186,97  lei+ TVA”

Dupa cum se poate observa, asa cum este legal si normal, nu este nicio referire la vreun aviz al ANRE ori vreo conditionare fata de operator pentru subventie ori ca subventia nu se mai acorda in luna iulie 2022. Prin urmare, subventia se acorda pe toata durata anul 2022, pe cale de consecinta, iar daca onor Consiliul Local nu a bugetat la inceputul anului subventia pentru sezonul rece 2022-2003, desi ar fi trebuit sa o prevada, aceasta problema se poate rezolva printr-om rectificare bugetara ori la inceputull anului viitor pentru ce a ramas ca timp din sezonul rece 2023.

Orice ar spune primarul Andrei Volosevici ori vreunul dintre consiglieri, nu este altceva decat o deflective, o inducere in eroare a opiniei publice care poate ascunde multe lucruri rele in ceea ce priveste bugetul local.

Prin urmare, UAP Prahova solicita oficial si respectuos ca sa se rezolve aceasta problema  a acordarii subventiei, stiut fiind ca exista zeci de mii de persoane cu venituri mici, pensionari in mod deosebit, dar nu numai, care vor intra in incapacitate de plata, iar operatorul, orcine ar fi el, va avea probleme mari in incasarea sumelor aferente facturilor.

Avand in vedere ca d-ul primar a afirmat public de mai multe ori ca are surse financiare pentru orice problema s-a ivit, asteptam din partea domniei sale si a consilierilor locali sa identifice si acum sursele necesare subventiei pentru sezonul rece 2022-2023. Sau mai corect, pentru sezoanele reci de acum incolo. Multumim anticipat tuturor.

x

Check Also

UAP Prahova a depus o petitie la Guvern pentru a anula Ordonanta care vizeaza conditionarea acordarii subventiei

Astazi, 8 septembrie 2023, pe fondul ultimelor stiri despre conditionarea acordarii subventiei printr-o ordonanta de guvern, Uniunea Asociatiilor de Proprietari ...

##################################################### #####################################################