Operatorul de termie a emis facturile, dar si o serie de semne de intrebare pe care le adresam factorilor de decizie

Operatorul de termie a emis facturile, dar si o serie de semne de intrebare pe care le adresam factorilor de decizie

Dupa doua luni de asteptare, operatorul de termie, altul decat asocierea de firme SC Gas& Power Trading SRL si Geotherm Distribution SA, lider de asociere fiind SC Gas& Power Trading SRL care a castigat licitatia, a emis facturile catre consumatorii casnici, respectiv catre asociatiile de proprietari. Studiind una dintre ele, UAP Prahova a constatat o serie de lucruri suspecte, care ridica mari semne de intrebare cu privire corectitudinea, ca sa nu spunem legalitatea, acestor facturi.

Primul lucru care ne-a atras atentia este faptul ca in coltul din dreapta sus al facturii este trecut un numar de contract incheiat intre operator si asociatia de proprietari, numai ca acesta este aferent constractului valabil pana pe 13 mai 2022, incheiatr cu Veolia Energie Prahova.

Apoi, mai jos, invocata HCL 97/2019 prin care s-a aprobat acordarea subventiei pana la sfarsitul anului 2022, adica vom platiti 222,49 lei cu TVA pentru gigacalorie tot anul acesta, la un tarif ce nu poate fi utilizat in acest moment. Atragem atentia consilierilor locali sa nu lase asociatiile racordate la sistemul centralizat fara subventie, pentru ca se pot creea mari probleme sociale pe fondul tarifului. Acesta este o alta problema pe care o semnalam, pentru ca se pare ca tariful gigacaloriei in Ploiesti este 605,22 lei fara TVA, in conditiile in care UAP Prahova a reusit suspendarea in instanta a HCL 60/2022, prin care s-a produs majorarea de la 362,58 lei fara TVA. Astfel, nu numai ca se pot creea mari probleme sociale, estimand cheltuieli de intretinere in sezonul rece la circa 1000 de lei de apartament cu doua camere, dar subliniem inca o data, poate vede si DNA serviciul Teritorial Ploiesti, ca in contractul de concesiune nr.7 din 9 mai 2022 nu este prevazut ferm tariful, avand in vedere suspendarea HCL 60 mentionata anterior, fapt care face ca pretul de 362,58 lei fara TVA sa fie cel care poate fi practicat legal in Ploiesti la aceasta data.

De asemenea, asa cums e poate vedea Avizul ANRE 27/08 decembrie 2021 este obtinut de Veolia, nu de SC Termoficare Prahova SA, actuala constructie a asocierii SC Gas& Power Trading SRL si Geotherm Distribution SA, infiintata in 25 mai 2022, fara nicio legatura cu participarea la licitatie, fiind un tert in toata aceasta ecuatie. Doar practici corupte ar permite intrarea cu acte in regula a SC Termoficare Prahova SA in vreun raport juridic cu ADI Termo Prahova, Consiliul Judetean Prahova si Consiliul LOcal pe de o parte, si clientii care folosesc serviciul de termie.

Intrebarea cea mai des folosita in randul administratorilor de condominii este daca aceasta firma a primit licenmta de la ANRE, care sa-i permita sa ofere servicii si sa mita facutiri pentru incasarea contravalorii prestatiei? Dupa cum stim asoocierea SC Gas& Power Trading SRL si Geotherm Distribution SA este cea care a participat la licitatie si a castigat-o, dar nu a primit licenta de functionare, motiv pentru care exista SC Termoficare Prahova.

O ultima observatie legata de facturile emise este legata de ultima propozitie din factura emisa si citam: „Document privat emis de Termoficare Prahova, care contine date cu caracter personal @- a nu se autoriza neautorizat in extern”. Este o amenintare voalata pentru cei care vor sa faca publice facturile. Pe bune? De ce oare aceasta excedere a regulamentului GDPR?

In finalul acestui comunicat solicitam primarului Ploiestiului Andrei Volosevici, presdintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu si directorului ADI Termo Prahova, Horia Tiseanu sa ia in serios acest comunicat si sa rezolve problema, pentru ca serviciul de termie in municipiul nostru sa se desfasoare ilegal. Dupa cum bine stiu acestia, nu s-au incheiat contracte cu asociatiile de proprietari, iar facturile s-au emis dupa doua luni in baza unor contracte vechi incheiate cu Veolia Energie Prahova, care nu mai functioneaza in Ploiesti diun 13 mai 2022. De asemenea, in masura in care SC Termoficare Prahova SA, nu a obtinut licenta sa gaseasca o solutie pentru intrarea in legalitate a acstei activitati, iar pretul practicat catre primaria PLoiesti( iar acest ar trebui sa-l intereseze pe Andrei Volosevici) sa fie de 362,58 lei fara TVA, altfel se comite un exces de putere care trebuie oprit pana nu produce efectele.

Nu fortati asociatiile de proprietari sa achite facturi intocmite fara o baza legala. gasiti solutii pentru remedierea acstei situatii de urgenta pentru ca nu mai e mult pana incepe sezonul rece si nu uitati sa aprobari subventia in continuare la acest pret de 222,49 lei cu TVA care este suportabil de catre populatia racordata la sistemul centralizat.

Asteptam reactiile dvs domnilor, dar sa vizeze interesul cetateanului, al municipiului Ploiesti, dar si al operatorului de termie, oricare ar fi acesta. Iar daca acest lucru impune starea de urgenta, atribuire directa chiar catre ADI Termo Prahova daca este cadrul legal si organziarea unei licitatii corecte, atunci asa sa fie.

x

Check Also

UAP Prahova a depus astazi la instanta cererile de interventie fortata la adresa UWS si ADI Deseuri, in ordonanta presedintiala pentru ca Vitalia sa asigure continuitatea functionarii rampei de la Boldesti- Scaieni, conform legii 51/2006

Saptamana trecuta UAP Prahova anunta ca a dat in judecata SC Vitalia Servicii pentru Mediu SRL, in dosarul nr. 746/105/2024( ...

##################################################### #####################################################