FISELE FISCALE IN 2013. NOUL FORMULAR 205 SE DEPUNE PANA IN 28 FEBRUARIE. CE TREBUIE SA STII DESPRE EL?

FISELE FISCALE IN 2013. NOUL FORMULAR 205 SE DEPUNE PANA IN 28 FEBRUARIE. CE TREBUIE SA STII DESPRE EL?

2012 a fost ultimul an in care angajatorii erau obligati sa depuna la Fisc fisele fiscale ale salariatilor. Din 2013, cand ar fi trebuit sa fie depuse fisele fiscale pentru anul fiscal 2012, aceste documente devin istorie. Surpinzator, insa, angajatorii vor avea in continuare obligatia de a raporta la Fisc retinerile de impozit pentru fiecare beneficiar de venit, insa vor face acest lucru intr-un alt formular, care va putea fi depus si online.

1) Informatiile din fisele fiscale se declara in formularul 205 modificat

Declararea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit se face incepand din 2013 in formularul 205, care a fost modificat substantial prin Ordinul ANAF nr. 1913/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 850 din 17 decembrie 2012. Mai exact, in declaratie au fost introduse rubrici speciale referitoare la veniturile din salarii, care pana acum nu existau.

Noul formular 205 se depune de platitorii de salarii pentru impozitul pe salarii precum si platitorii altor categorii de venituri, acolo unde exista obligatia retinerii la sursa a impozitului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat.

2) Depunerea online, o premiera pentru aceste formulare

Ordinul ANAF citat anterior da contribuabililor sa depuna si pe internet declaratia 205, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro.

Vechile fise fiscale puteau fi depuse doar direct la organul fiscal competent in format electronic, pe suport magnetic sau optic.`

Atentie! ANAF precizeaza pe site-ul propriu ca declaratia 205 care inlocuieste fisa fiscala se completeaza doar electronic, programul pentru completarea formularului fiind disponibil aici: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/205.html

3) Organul fiscal la care trebuie sa ajunga declaratia

Organul fiscal competent este cel la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.
In cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare, se depune de contribuabilul care le-a infiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.

Pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate, declaratia se completeaza de catre unitatea care a incheiat contractele de munca cu acestia.

„In situatia in care plata venitului salarial se face de unitatea la care salariatii au fost detasati, angajatorul care i-a detasat comunica angajatorului la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare salariat, precum si eventualele modificari ale acesteia aparute in cursul anului. Pe baza acestor date unitatea la care salariatii au fost detasati intocmeste statele de salarii, calculeaza impozitul si transmite lunar unitatii de la care au fost detasati informatii privind venitul brut realizat, alte deduceri, venitul baza de calcul, precum si impozitul retinut pentru angajat, in scopul completarii declaratiei”, se arata in instructiunile de completare a declaratiei 205, asa cum au fost modificate in decembrie.

4) Amenzi mult mai mari pentru nedepunerea noii „fise fiscale”

Amenzile vor fi substantial mai mari pentru contribuabilii care nu depun la timp declaratia 205, comparativ cu amenzile care trebuiau platite pentru nedepunerea fiselor fiscale.

Declaratia 205 reprezinta o declaratie informativa, iar conform Codului fiscal, amenzile pentru nedepunerea acesteia in termenele stabilite de lege au valori cuprinse intre 12.000 si 14.000 lei, mult mai mari fata de cele stabilite pentru fisele fiscale.

Valorile amenzilor prevazute pentru nedepunerea vechilor fise fiscale in termenul prevazut de lege erau cuprinse pentru persoanele fizice intre 500 si 1.000 lei, iar pentru persoanele juridice, intre 1.000 si 5.000 lei.

5) O obligatie declarativa in plus pentru angajatori

Noile reglementari legislative stabilesc ca angajatorii au obligatia de a elibera, la cererea angajatilor, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind:
• datele de identificare ale contribuabilului,
• venitul realizat in cursul anului,
• deducerile personale acordate,
• impozitul calculat si retinut.
Formularul nu este tipizat, insa trebuie sa contina minimul de date stabilit de normele legale.

Pana acum, angajatorii erau obligati sa ofere anual salariatilor o copie dupa fisa fiscala depusa la ANAF.

Citeste si: 

Formularul 205

Citeste si: 

Obligaţii declarative cu termene în luna februarie 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

In sedinta de Consiliu Local din 31 august 2023 se va supune aprobarii subventia la gigacalorie pentru luna septembrie. Multumim anticipat

Astazi, 31 ianuarie 2023 va avea loc sedinta ordinara a Consiliului Local Ploiesti in care se va supune votului aprobarea ...

##################################################### #####################################################