Vrem dezbatere publica. Nu majorati tariful la gigacalorie daca respectati cetatenii care v-au ales

Vrem dezbatere publica. Nu majorati tariful la gigacalorie daca respectati cetatenii care v-au ales

Pe data de 31 octombrie 2019 va avea loc sedinta ordinara a Consiliului Local Ploiesti in care, printer alte proiecte, se va discuta cel care ne intereseaza cel mai mult, resepctiv “Proiectuld e hotarare privind aprobarea ajustarii preturilor energiei termice destinata consumatorilor casnici( populatiei) si noncasnici alimentati din SACET, livrata de catre operatorul Veolia Energie Prahova in mun. Ploiesti, proiect initiat de dl. primar Adrian Dobre.

Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova, care reprezinta interesele si drepturile a peste 65.000 de ploiesteni, fiind cea mai puternica organizatie nonguvernamentala din judet isi exprima dezacordulul cu privire la ajustarea tarifului la gigacalorie. Motivele le-am mai exprimat recent, dar le reiteram:

  1. Ultima ajustare a avut loc in luna aprilie 2019, cand operatorul a solicitat si i-a fost aprobata suma aferenta diferentei unitare de recuperat ca urmare a modificarii pretului combustibilului in perioada ianuarie 2016- februarie 2019. Aceasta suma este suportata din bugetul local. Argumentul nostru este chiar o prevedere din actul aditonal, respectiv art. 3.1.3:

“Operatorul va solicta ajustarea tarifului numai daca variata acumulata a elementelor de cost din formula de ajustare este de minim 5% fata de valorile acestora luate in considerare la precedenta ajustare”. Avand in vedere majorarea specificata mai sus , consideram ca este inoportuna si, poate, chiar abuziva, aceasta ajustare de tarif, in cursul aceluiasi an, la cateva luni diferenta.

  1. S-a invocat inainte de semnarea prelungirii contractului cu Veolia Energie Prahova faptul ca ANRE a aprobat o formula de calcul care vizeaza un tarif catre populatie 375 de lei cu tot cu TVA, ceea ce ar duce la o dublare a cheltuielilor pe timp de iarna. Argumentul nostru in sprijinul dezacordului fata de majorarea de tarif este art. 9, alin. 2, lit. d, din legea 51/2006:

“2) Raporturile juridice dintre autorităţile administraţiei publice locale şi operatori, stabilite în baza prevederilor prezentei legi, sunt supuse normelor juridice de drept public sau privat, după caz. În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la alin. (1) autorităţile administraţiei publice locale au, în relaţia cu operatorii serviciilor de utilităţi publice, următoarele drepturi:

  1. d) să aprobe stabilirea, ajustarea sau, după caz, modificarea preţurilor şi tarifelor serviciilor de utilităţi publice propuse de operatori, în baza metodologiilor elaborate de autorităţile de reglementare potrivit competenţelor acordate acestora prin legea specială;

In opinia noastra, “dupa caz” inseamna ca, in cel mai fericit caz pentru ploiesteni, consilierii locali sa dea dovada de preocupare pentru interesele celor care i-au votat si sa nu voteze aceasta ajustare de tarif.

  1. Odata cu aprobarea HCL 129/25.04.2019, prin care s-a aprobat suma aferenta diferentei unitare de recuperat ca urmare a modificarii pretului combustibilului in perioada ianuarie 2016- februarie 2019 se prepune ca operatorul si-a recuperat sau urmeaza sa-si recupereze toate pierderile ca urmare a cresterii pretului combustibilului folosit pentru obtinerea energie termice. Astfel, consideram ca operatorul si-a recuperat suma aferente cheltuielilor pentru combustibil si acest motiv nu poate fi invocat in noua solicitare de ajustare a tarifului. Aceasta practica ar insemna ca operatorul sa solicite de doua ori includerea in tariful la energie termica a majorarii pretului la combustibilul folosit, ceea ce reprezinta o practica neconcurentiala, care prejudiciaza atat bugetul local cat si beneficiarii serviciului de termie.

Ni se tot spune ca se acorda subventie de la 222 lei cu tot cu TVA la populatie indiferent de tarif, dar noi nu avem certitudinea ca, pe4 fondul acestui buget local sarac, in care primaria nu mai are bani de salarii sau utilitatile proprii, subventia va fi alocata pe perioada nedeterminata.

In concluzie, ne opunem vehement oricarei majorari de tarif, mascata sub cuvantul “ajustare” si asteptam din partea operatorului sa isi repare conductele de transport agent termic care, din informatiile noastre sunt in proportie de 40% afectate. Adica, acestea functioneaza fara invelisul din vata de sticla care ar mentine o temperatura constanta, astfel operatorul nu ar mai fi nevoit sa furnizezi sis a transporte o cantitate mai mare de agent termic catre populatie pentru a compensa pierderile.

In concluzie, astazi am depus la registratura primariei cu nr. 21215/ 28.10.2019 adersa prin care solicitamd ezbatere publica pentru acest proiect, iar in cazul in care primaria nu va respecta obligativitatea de a organiza dezbatere ne vom adresa instantei de judecata. Luam in calcul si varianta de a iesi in strada pentru a ne apara drepturile si vom face demersuri in acest sens, pentru ca toti consilierii locali sa inteleaga ca ei sunt alesi pentru a ne fi respectate drepturile si interesele noastre, ale cetatenilor, nu ale operatorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

UAP Prahova- demersuri pentru protejarea drepturilor proprietarilor de apartamente deconectate de la sistemul centralizat de termoficare, cu centrale montate

Uniunea Asociațiilor de Proprietari Prahova(UAP Prahova) este o organizație care reprezintă interesele asociațiilor de proprietari din județul Prahova, indiferent că ...

##################################################### #####################################################