In sedinta de Consiliu Local din data de 21 decembrie 2016, odata incheiata campania electorala, s-a revenit la vechile metehne, acelea in care interesele cetateanului nu mai conteaza. Desi am semnalat, in repetate randuri, administratiei locale gresita intelegere si aplicare a legii transparentei decizionale, atat aparatul executiv al primarului cat si o parte din consilierii locali nu vor sa respecte prevederile acestei legi europene.
Aflat pe ordinea de zi, proiectul de Hotarare de Consiliu Local privind aprobarea diferentelor inregistrate datorita modificarii pretului combustibilului pe perioada noiembrie 2012- decembrie 2015 vine sa impovareze bugetul local, folosindu-se o clauza abuziva din Constractul de concesiune nr. 2776/5246/29.04.2004, respectiv art. 23.4 .
Astfel, reprezentantii Veolia Energie Prahova, carora le apreciem zelul cu care isi apara interesele, au sustinut ca li se cuvine sa primeasca circa 3 milioane de euro din bugetul local, pentru ca au pierdut bani in afacerea lor. Credem ca oricarui om de afaceri i-ar placea ca atunci cand pierde sa impuna si sa oblige pe clientii sai sa plateasca o suma mai mare ca sa-si recuperze prejudiciile, in loc sa isi gestioneze corespunzator afacerea. Dar, oare este corect din punctul de vedere al consumatorilor casnici, al cetateanului ploiesten, domnilor consilieri locali?
Dezinteresul fata de banii cetatenilor al consilierilor locali care au votat “pentru” ca Veolia sa-si recupereze banii din bugetul local a fost si mai mare, avand in vedere ca desi era in vigoare HCL 344/2016, care prevedea un pret facturat la populatie de 159., 29 lei fara TVA, pana la data de 31 martie 2017, incepand cu 1 ianuarie 2017 pretul se va modifica la 189.97 lei fara TVA, plus 30,01 lei, ceea ce insemna 216,98 lei fara TVA. Prin urmare cresterea este de circa 60 de lei si nu de 30 de lei asa cum se sustine. Indiferent daca banii vin direct din banii ploiestenilor sau din bugetul local, tot de la noi cetatenii municipiului vin aceste surse.
Am crezut si am sperat ca avem de a face cu oameni civilizati, care respecta, in primul rand, interesul cetateanului, inainte de cel al frunizorilor. Mai mult, credem intr-un echilibru in toate, dar avand in vedere masurile de forta care se iau in detrimentul cetatenilor Ploiestiului, fara ca acestia sa fie consultati, printr-o dezbatere publica, solicitata oficial, ne vedem obligati sa actionam in instanta de contencios administrativ Consiliul Local Ploiesti pentru anularea HCL despre care vorbim.
Ar mai trebui spus ca s-a votat de patru ori ca sa iasa numarul potrivit de voturi pentru a trece proiectul de HCL, adica 15 voturi “pentru”, prima data fiind doar 11 voturi pozitive.
Pentru edificare iata ce spune art. 23.4 din Contractul de concesiune nr. 2776/5246/29.04.2004: „pierderile inregistrate in urma modificarii pretului combustibilului sunt cuantificate lunar si sunt recuperate pe durata semestrului care urmeaza ajustarii”. Unde este interesul cetateanului in acest articol?
Aducem aminte executivului primariei ca prin adresa nr. 21767/01.11.2016 am solicitat Consiliului Local revocarea art. 23.4 considerandu-l abuziv si total in defavoarea cetateanului. Nici pana acum acest amendament cerut de UAP nu a fost supus atentiei si votului consilierilor locali, fapt care ne-a determinat sa cerem respectarea drepturilor consumatorilor ploiesteni in instanta… In caz ca nu se vor sesiza organele abilitate.
Presedinte
Uniunea Asociatiilor de Proprietari
Eugen Cristescu