Din pacate, nimic nu merge cum ar trebui cu termia in Ploiesti, chiar daca acel CAF2 functioneaza. Recent s-a avariat acest echipament si a fost o minicriza de doua zile, timp in care s-a muncit non-stop pentru a se putea rezolva problema cat mai repede. Mai mult, din informatiile noastre, Consiliul Local Ploiesti urmeaza sa intre in posesia turbinei 5 si a cazanului 5, care ar putea fi puse in functiune in sistem de cogenerare, ceea ce ar inseamna ca SC Termo Ploiesti SRL sa produca si energie electrica, activitate care ar deveni principala si ar aduce profit, iar productia de termie ar deveni secundara ceea ce ar permite un tarif scazut al gigacaloriei, probabil la un pret in jurul a 222,49 lei cu TVA, cat plateste acum populatia tariful subventionat. Problema fundamentala a acestui operator nu sunt echipamentele, chiar si asa vechi cum sunt, ci banii necesari pentru achizitionarea gazelor, la un pret cat mai mic. Mai trebuie spus ca…daca pentru CAF2 pentru luna decembrie s-a facut o extimare de 28 de milioane lei pentru a asigura continuitatea furnizarii apei calde si caldurii, in cazul in care ar intra in functiune cazanul si turbina nr. 5, cheltuielile ar trebui inmultite de minim trei ori, daca nu chiar de cinci.
In opinia noastra, tinta acestui operator ar trebui sa fie in primul rand productia de electricitate pentru ca de acolo s-ar obtine profit si, fiind o societate comerciala cu capital de stat( adica bani de la bugetul local) sa isi creeze premisele unor cheltuieli cat mai mici, spre zero, pentru productia de energie termica. In sprijinul acestei idei, UAP Prahova a depus astazi o adresa conform Legii 544/2001, in care a solicitat trei lucruri pe care le veti citi mai jos. Mai spunem doar ca numerele de inregistrare la Consiliul Local, Consiliul Judetean si Guvernul Romaniei sunt urmatoarele:
Consiliul Local- 23615/28.11.2022
Consiliul Judetean- 27853/28.11.2022
La Guvernul Romaniei a fost depus pe mail si asteptam sa ni se comunice numarul de inregistrare. Daca nu-l vom primi, le comunicam celor care se ocupa de inregistrarea solicitarilor cetatenilor/organizatiilor ca exista o data pe e-mail care se poate demonstra si atasa la chemarea in instanta care urmeaza, daca in termenul legal de 10 zile nu vom primi raspuns.
Iata ce a solcitat UAP Prahova celor trei institutii si de ce:
- Daca aveti prevazute in bugetele disponbilie surse de finantare pentru acoperirea cheltuielilor de achizitie a gazelor naturale necesare CET BRAZI in vederea asigurarii continuitatii serviciului de alimentare cu energie temica la nivelul mun. Ploiesti ?
- In caz negativ, ce masuri veti dispune pentru acoperirea cheltuielilor de achizitie a gazelor naturale necesare CET BRAZI in vederea asigurarii continuitatii serviciului de alimentare cu energie temica la nivelul mun. Ploiesti, astfel ca cetatenii mun. Ploiesti sa nu fie prejudiciati de lipsa caldurii ?
- Avand in vedere ca UAP Prahova reprezinta interesele a peste 60.000 de ploiesteni va solicitam sa identificati resursele financiare necesare pentru a sprijini SC Termo Ploiesti SRL sa functioneze la parametri, sa poata pune in functiune si sustine activitatea de cogenerare a cazanului 5 si turbinei 5, pentru ca productia de electricitate sa devina activitate principala, iar productia de energie termica secundara, astfle incat sa necesite un pret scazut al tarifului catre populatie. Mentionam ca acest lucru ar reduce cheltuielile din bugetul local, ca atare va solicitam in baza aceleasi legi 544/2001 sa ne comunicati care sunt aceste solutii financiare, in ce cuantum sunt si cum veti proceda pentru ca incepand cu luna decembrie 2022 SC Termo Ploiesti sa asigure continuitatea serviciului de termie si sa desfasoare activitatea de cogenerare
Speram sa se ia in serios solicitarea noastra, atat la nivel central cat si la nivel local, pentru a evita problemele care s-ar putea creea cetatenilor daca nu vor exista bani pentru gaze si astfel nemaiavand confortul apei calde si a caldurii in apartamente. Sistemul de cogenerare, de asemenea, ar reduce foarte mult costurile pentru producerea de energie termica, iar ploiestenii nu s-a afla in dificultate sa plateasca gigacalorie si ar ramane mai multi bani la bugetul local. Trebuie o injectie de capital si un om foarte bine pregatit pe zona de electricitate pentru a maximiza profitul si a putea reduce cheltuielle pentru termie.
In cazul in care nu se vor gasi surse financiare necesare pentru asigurarea continuitatii, pentru a porni sistemul de cogenerare in vederea scaderii tarifului la gigacalorie, trecand productia, furnizarea si distributia energiei termice ca activitate secundara ne rezervam dreptul a protesta in strada pentru drepturile noastre. Avem convingerea ca acum vor fi mult mai multi cetateni decat cei o suta care au fost la protestul din 4 august pe care UAP Prahova la organizat tocmai pentru a preveni criza apei calde si caldurii.