UAP Prahova cere parlamentarilor prorogarea cu un an a termenului pana la care se impune montarea obligatorie a repartitoarelor. Suntem in pandemie si riscam mai multe imbolnaviri daca s-ar monta

UAP Prahova cere parlamentarilor prorogarea cu un an a termenului pana la care se impune montarea obligatorie a repartitoarelor. Suntem in pandemie si riscam mai multe imbolnaviri daca s-ar monta

Montarea obligatorie a repartitoarelor de caldura reprezinta o tema actuala create artificial de catre legislativul Romaniei. Se doreste eficientizarea energetica, dar nu s-a tinut cont de contextul actual in plan modial, respectiv pandemia care impune restrictii si limiteaza contactul intre persoane, dar si alte masuri importante. Astfel, in data de 13 iulie 2021, in Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata si a intrat in vigoare Legea 196/2021 care aduce urmatoarele modificari:

  • 10, alin 5 din legea 121/2014, modificat prin 196/2021 care prevede ca „in imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica este obligatorie montarea sistemelor de masurare pana la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie”
  • 45 alin 3 din legea 325/2006, modificat prin Legea 196/2021 care prevedere ca „Constituie contravenții (…) și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”

Avand in vedere modificarile legislative de mai sus, survenite in contextul pandemic, fara a tine cont de restrictiile impuse prin alte acte normative, pentru protectia cetatenilor si limitarea numarului de cazuri de COVID si a deceselor cauzate de acest virus, UAP Prahova a purces la trimiterea unei petitii catre parlamentarii de Prahova.

Din pacate, atat la orele 10.00 cat si la orele 12.00, sediul PNL a fost inchis toata ziua, probabil dupa caderea guvernului Cîțu s-a prouds ad-hoc un parastas in care fiecare penelist a “suferit” la casa lui.

Pe la 10.00 nici sediul PSD nu era deschis, dar la 12.00 am gasit pe o doamna care pusese un birou la intrare ca sa blocheze accesul. Inainte de a depune adresa si a solicita o audienta( la care astept raspuns) la senatorul Radu Oprea, doamna respectiva m-a rugat sa semnez o lista pentru proiectul de lege al PSD cu privire la plafonarea preturilor la energie lectrica si gaze. Am semnat-o pentru ca nu ma intereseaza cine face acest proiect ci efectele lui care vin in sprijinul cetatenilor nevoiasi, in primul rand.

La USR Plus, in jurul orelor 15.00 cand am ajuns la sediul lor, nu era nici tipenie de om, iar programul de lucru care razbatea prin geam era pana la orele 14.00. O sa mai incerc…

M-a surprins placut deputatul AUR, Adrian Axinia, care, dupa ce am luat legatura cu un coleg de-al sau care raspunde la numarul de telefon de pe internet, m-a contactat personal si am discutat despre demersul nostru. A fost foarte dornic sa se implice si mi-a promis ca in cateva ore va intocmi cu colegii sai o serie de intrebari catre ministrul de resort. In termenul promis deputatul AUR a trimis intrebarile catre ministru si sper sa ne putem vedea pentru a discuta si gasi solutii pentru prorogarea termenul de 31 decembrie 2021, pana la care montarea repartitoarelor este obligatorie, respectiv 31 decembrie 2022. Legea 121/2014 a avut si alte termene care s-au prelungit in conditii normale de viata, iar acum cand suntem in stare de alerta de atata timp din cauza pandemiei se impune de la sine prorogarea, pentru a evita cresterea riscului infectarii cu virusul.

Experienta trista pe care o avem cu fostii si actualii parlamentari ai PSD, PNL si USR Plus din Prahova, carora in anul 2018 le-am cerut sa ne sprijine in modificare unor prevederi abuzive din legea 196/2018, cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, ne- determinat ca sa ducem demersul nostru la alt nivel. Practic, am trimis petitia si catre grupurile parlamentare si in timp vom trimite catre fiecare deputat si senator din tara pentru ca aceasta obligativitate de montare a repartitoarelor nu numai ca nu mai poate fi pusa in aplicare pana la 31 decembrie 2021.

Uniunea Asociatiilor de Proprietari din Prahova este, poate, singura organizatie din tara care face aceste demersuri impotriva unor masuri care lezeaza dreptul de proprietate al proprietarilor de apartamente si le impune obligatia montarii repartitoarelor. Pe langa demerusile catre Avocatul Poporului caruia i-am cerut sa sesizaze Curtea Constitutionala pentru ca ni se incalca dreptul de proprietate prin aceasta obligativitate, UAP Prahova solicita parlamentarilor,cu argumente solide si reale, expuse in petitie, sa se proroge termenul de 31 decembrie 2021, pana cand se vor lamuri lucrurile cu privire la (ne)constitutionalitatea prevederilor Legii 196/2021 aratate mai sus. La acestea se adauga riscul majos generat de valul 4 al pandemiei care aduce peste 20.000 de imbolnaviri zilnice si sute de decese, iar riscul raspandirii viruslui devine si mai mare prin intrarea in apartamente a angajatilor firmelor de montare a repartitoarelor. Nu ne interseaza afacerile firmelor ci respectarea drepturilor celor pe care ii reprezentam.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat. Vezi regulile de a intra in el si ce trebuie sa faca asociatiile de proprietari ca sa beneficieze de avantajele oferite pentru consolidarea cladirilor

Primaria Ploiesti a trimis asociatiilor de proprietari o adresa in care li se aduc la cunostinta o serie de prevederi ...

##################################################### #####################################################