Avand in vedere iminenta solicitare de majorare de tarif la gigacalorie in sedinta ordinara a Consiliului Local Ploiesti, din luna iulie 2019, aducem la cunostinta conducerii primariei Ploiesti si a consilierilor locali urmatorul punct de vedere:
Am luat act de art. 3.2 din actul aditional de prelungire a contractului de concesiune a serviciului de distributrie a energiei termic, respectiv: “Prima solicitare de ajustare a tarifului pe baza noii formule de ajustare va fi facuta de concesionar in luna iulie 2019”.
Nu suntem de acord cu aceasta ajustare de tarif, din urmatoarele motive:
- Ultima ajustare a avut loc in luna aprilie 2019, cand operatorul a solicitat si i-a fost aprobata suma aferenta diferentei unitare de recuperat ca urmare a modificarii pretului combustibilului in perioada ianuarie 2016- februarie 2019. Aceasta suma este suportata din bugetul local. Argumentul nostru este chiar o prevedere din actul aditonal, respectiv art. 3.1.3:
“Operatorul va solicta ajustarea tarifului numai daca variata acumulata a elementelor de cost din formula de ajustare este de minim 5% fata de valorile acestora luate in considerare la precedenta ajustare”. Avand in vedere majorarea specificata mai sus , consideram ca este inoportuna si, poate, chiar abuziva, aceasta ajustare de tarif. Apreciem ca in cele doua luni scurse de la ultima ajustare de tarif nu au intervenit elemente noi care sa sustina o noua ajustare.
- S-a invocat inainte de semnarea prelungirii contractului cu Veolia Energie Prahova faptul ca ANRE a aprobat o formula de calcul care vizeaza un tarif catre populatie in jurul a 400 de lei cu tot cu TVA, ceea ce ar duce la o dublare a cheltuielilor pe timp de iarna. Argumentul nostru in sprijinul dezacordului fata de majorarea de tarif este art. 9, alin. 2, lit. d, din legea 51/2006:
“2) Raporturile juridice dintre autorităţile administraţiei publice locale şi operatori, stabilite în baza prevederilor prezentei legi, sunt supuse normelor juridice de drept public sau privat, după caz. În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la alin. (1) autorităţile administraţiei publice locale au, în relaţia cu operatorii serviciilor de utilităţi publice, următoarele drepturi:
- d) să aprobe stabilirea, ajustarea sau, după caz, modificarea preţurilor şi tarifelor serviciilor de utilităţi publice propuse de operatori, în baza metodologiilor elaborate de autorităţile de reglementare potrivit competenţelor acordate acestora prin legea specială;
In opinia noastra, “dupa caz” inseamna ca, in cel mai fericit caz pentru ploiesteni, consilierii locali sa dea dovada de preocupare pentru interese celor care i-au votat si sa nu voteze aceasta ajustare de tarif.
- Odata cu aprobarea HCL 129/25.04.2019, prin care s-a aprobat suma aferenta diferentei unitare de recuperat ca urmare a modifciarii pretului combustibilului in perioada ianuarie 2016- februarie 2019 se prepune ca operatorul si-a recuperat sau urmeaza sa-si recupereze toate pierderile ca urmare a cresterii pretului combustibilului folosit pentru obtinerea energie termice. Astfel, consideram ca operatorul si-a recuperat suma aferente cheltuielilor pentru combustibil si acest motiv nu poate fi invocat in noua solicitare de ajustare a tarifului. Aceasta practica ar insemna ca operatorul sa solicite de doua ori includerea in tariful la energie termica a majorarii pretului la combustibilul folosit, ceea ce reprezinta o practica neconcurentiala si abuziva, care prejudiciaza atat bugetul local cat si beneficiarii serviciului de termie.
Prin urmare, ii rugam pe consilierii locali si conducerea primariei sa analizeze punctele noastre de vedere si sa puna interesele cetatenilor inaintea intereselor operatorului, pentru a evita un nou litigiu in instanta. Intentionam sa ne exprimam nemultumirea in strada in cazul in care in continuare nu se tine cont de interesul nostru al cetatenilor.
In conditiile in care primaria Ploiesti are probleme financiare si se vorbeste despre un posibil faliment, atunci ne exprimam ingrijorarea fata de faptul ca prin Consiliul Local se poate emite o Hotarare prin care sa se elimine subventia, iar acest lucru ar implica niste costuri imense pe timp de iarna.