S-a amanat montarea obligatorie a repartitoarelor cu un an. Demersurile UAP Prahova nu au fost in zadar si multumim celor care s-au implicat

S-a amanat montarea obligatorie a repartitoarelor cu un an. Demersurile UAP Prahova nu au fost in zadar si multumim celor care s-au implicat

Montarea obligatorie a repartitoarelor pana la 31.12.2021 a picat, pentru ca deputatii au votat ieri intr-o majoritate covarsitoare amantarea(prrogarea) obligativitatii inca un an, pana la 31.12.2022. Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova a pornit o campanie civica in data de 6 octombrie, catre parlamentarii de Prahova in care le-au solcitat pe baza argumentelor legale sa proroge termenuld e montare a repartitoarelor cu un an. Totodata au fost trimise petitiile si catre liderii de grup din Camera Deputatilor si a Senatului, dar si catre presedintele Comisiei de Servicii si Industrii al carei presedinte este d-ul Sandor Cseke.

Citeste si : UAP Prahova cere parlamentarilor prorogarea cu un an a termenului pana la care se impune montarea obligatorie a repartitoarelor. Suntem in pandemie si riscam mai multe imbolnaviri daca s-ar monta

In urma acestor demersuri, am avut un sprijin concret din doua parti si din umbra de la restul parlamentarilor de Prahova. Omul care ne-a sprijinit inca de la inceput si s-a implicat activ a a fost deputatul AUR, Adrian Axinia. Domnia sa a primit cu bratele deschise argumentele noastre pe care le-a sustinut in fata Comisiei de Servicii si Industrii, propunand si amendamentul care sta la baza prorogarii cu un an a termenului de montare obligatorie arepartitoarelor. A fost in contact permanent cu noi si dupa sustinerea amendamentelor in Comisie ne-a contactat pentru a ne comunica rezuiltatul: se votase in unanimitate “pentru” si drumul catre amanare era aproape pecetluit.

Pentru o corecta informare a cititorilor acestui comunicat trebuie sa spunem ca am mers pe doua variante de lucru. Una propusa de Mihai Politeanu, deputatul USR Plus care impreuna cu colegii sai au initiat un prouect de lege pentru modificarea art.10 alin 5 din Legea 121/2014 cu privire la eficientizarea termica, a doua propusa de Adrian Axinia si care era una mai rapida, amendamentul la OG 184/2020 care prevede amanarea cu un an, prevazuta in proiectul de lege care a si fost votat ieri. Prin urmare, varianta care a fost cea mai buna, cea a deputatului Axinia Adrian a fost votata ieri in Camera Deputatilor ca for decizional. Sunt si lucuri de neinteles, dar pentru ca tot ce conteaza este rezultatul, vom trece peste ele.

Ii multumim pe aceasta cale domnului deputat Adrian Axinia, care s-a implicat activ in sustinerea demersului nostrum, care acum s-a materializat si a devenit realitate. Multumim de asemenea, domnului deputat Mihai Politeanu care ne-a sprijinit de la distanta, comunicand cu noi prin interkmediul Facebook-ului, desi putea sa discute direct.

Totodata, multumim tuturor parlamentarilor de Prahova din PSD si PNL care au votat cu totii proiectul de lege pentru aprobarea OG 184/2020, cu mentinuea ca sunt foarte greu de urnit sa dea raspunsurile la solicitari in termenul legal. De mentionat ca de dimineata am primit un mesaj de la domnul senator Radu Oprea care imi comunica faptul ca prorogarea s-a votat dupa cum urmeaza: 264 voturi “pentru”, 25 “impotriva” si 4 “abtineri”.

Amendamentul votat este urmatorul: „În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, prevede textul adoptat.

În Legea 121/2014 se prevedea că aceste repartitoare trebuiau montate până la 31 decembrie 2021.„Amendamentul de amânare a obligativităţii montării de repartitoare pentru românii care sunt în sisteme centralizate de încălzire este un amendament pe care l-am depus şi a fost susţinut de întreaga Comisie pentru industrii. În contextul creşterii preţurilor şi la energie, şi la gaze este important să nu impunem costuri suplimentare pe umerii românilor şi iată că montarea acestor repartitoare ar genera costuri în plus şi mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi între 500 şi 1.000 de lei”, ne-a comunicat senatorul PSD Radu Oprea.

Vom continua sa initiem dialoguri cu parlamentarii si speram sa inteleaga ca au in noi un partener care se implica pentru rezolvarea problemelor dintr-o comunitate, iar ei sunt cei care au posibilitatea sa produca schimbarile si, de ce nu, sa culeaga roadele. Doamne ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

UAP Prahova a depus o petitie la Guvern pentru a anula Ordonanta care vizeaza conditionarea acordarii subventiei

Astazi, 8 septembrie 2023, pe fondul ultimelor stiri despre conditionarea acordarii subventiei printr-o ordonanta de guvern, Uniunea Asociatiilor de Proprietari ...

##################################################### #####################################################