Uniunea Asociațiilor de Proprietari Prahova a depus ieri la Judecatoria Ploiești o ordonanță preșidențială în care solicită obligarea SC Termoficare Prahova să asigure continuitatea livrării apei calde. Cu puțin noroc, dacă instanța stabilește un termen rapid, poate avem șansa ca operatorul să fie obligat, culmea, să respecte legea (art. 33 alin 3 din Legea 51/2006) și prevederile contractuale, chiar dacă acel contract este reziliat.
Reamintim membrilor noștri că pe data de 4 august 2022, UAP Prahova a organizat un protest în fața Palatului Administrativ, care nu a fost susținut, din păcate, decât de circa 100 de ploieșteni din cei 130.000 care beneficiază de sistemul centralizat de furnizare a apei calde și energie termică. Fără să fie un reproș față de lipsa de solidaritate, e bine de știut că dacă ar fi fost câteva mii de oameni alături, atunci am fi putut forța revenirea asupra rezilierii contractului, fapt care a condus, din nefericire, la situația actuală, la acest blocaj care face echipamentele de la CET Brazi inutilizabile.
De asemenea, UAP Prahova a depus săptămâna trecută o plângere penală în REM împotriva celor care se fac vinovați de această criză a apei calde, precum și riscul de a nu avea energie termică în calorifere în sezonul rece care urmează. Așa ceva nu trebuia să se întample în conditii normale, dar iată că suntem nevoiți să suportăm consecințele lipsei de comunicare dintre părti, care dacă nu ar fi existat, cu siguranță ar fi identificat soluțiile și le-ar fi pus în aplicare.
Ar mai fi de menționat, că tot ieri, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară(ADI) Termo Prahova a depus și ea o ordonanță președințială pentru obligarea operatorului la asigurarea continuității serviciului de furnizare a apei calde și energiei termice, până la expirarea perioadei de 90 de zile.
Din păcate, soluțiile întarzie să apară, cele propuse de noi nu au contat în ochii factorilor decidenți, iar apa caldă întârzie să vină, în timp ce energia termică este în pericol.
„Poate că ploieștenii încă nu realizează gravitatea situației apei calde și pericolul în care ne aflăm cu energia termică, în apropierea sezonului rece. Suntem în această criză din cauza unei abordări greșite a părților, în sensul că acel contract dintre părți trebuia lăsat să-și producă efectele, respectiv să fie rezolvată problema principală: refacerea din temelii a CAF2 în cadrul acelei revizii anunțate pentru MINIM 30 de zile înainte de 1 august. Înainte de acest termen, era nevoie ca părțile în contract să aibă deja pregătită o soluție alternativă care să ofere continuitate în asigurarea serviciului de furnizare a apei calde, fără ca ploieștenii să simtă nici cel mai mic disconfort. Mă încăpățânez să cred că suntem în acest blocaj ce poate avea consecințe și asupra furnizării energiei termice pe timp de iarnă, din cauza rezilierii contractului. Ce se dorește acum necesită timp, pe care, din păcate, nu-l avem și riscăm o atribuire directă, cu care UAP Prahova nu este de acord pentru că ar putea veni cu un tarif peste cel pe care l-am obținut în instanță prin suspendarea HCL 60/ 10.02.2022, adică de 362,58 lei fără TVA și nu 605, 22 asa cum fusese aprobat în acea hotarare.
Se vehiculează înformațîa că operatorul nu mai are licență și la CAF2, în aceste condiții, nu se lucrează deloc, ca atare, acest cazan nu poate fi folosit în perioada de iarnă, din câte ne putem da seama. Transferul CET Brazi pe repede înainte, către municipiul Ploiești, fără ca utilajele toate să fie puse tehnic la punct și iscirizate pe termen mediu măcar, poate produce pagube imense la bugetul local. Din aceste motive, generate de lipsa de comunicare directă între factorii de decizie ai părților, ce a condus la reziliere, ne-au determinat ca pe lângă plângerea penală în REM depusă pe 18 august, să depunem la Judecătoria Ploiești o ordonanță președințială în contradictoriu cu pârâții UAT PLOIEȘTI, JUDEȚUL PRAHOVA , ADI TERMO PRAHOVA ȘI SC TERMOFICARE PRAHOVA SA, în care am solicitate cu celeritate următoarele :
1. Obligarea pârâtei SC TERMOFICARE PRAHOVA SA să asigure continuitatea serviciului de alimentare cu apă caldă și energie termică la nivelul mun. Ploiești, respectiv să furnizeze apă caldă către cetățenii racordați la sistemul centralizat din mun. Ploiesti, conform art . 24.12 din contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică încheiat cu ceilalti pârâți, precum și în temeiul art. 33 alin. 3 din legea 51/2006;
2. Obligarea pârâtei ADI TERMO, ca reprezentantă a UAT PLOIEȘTI și a JUDETULUI PRAHOVA să procedeze la reanalizarea situației și să revină la măsura rezilierii contractului nr. 185/7/09.05.2022”, a spus Eugen Cristescu, presedintele UAP Prahova.
Pe măsură ce vom avem termen în instanță pentru această ordonanță președințială vom reveni cu amănunte.