
Ploiestiul este, parca, sub asediul gunoaielor menajere din cauza operatorului care are o sumedenie de probleme interne si opreste activitatea cand ne e lumea mai draga. Maldare de deseuri care, din cazua frigului, nu emana mirosurile pestilentiale pe care le-ar fi emanat pe timpul verii, tomberoane care dau pe dinafara sau gunoaie ramase pe tubulatura la blocurile turn pana la etajul sase. Acesta este peisajul mizerabil in care se afla Ploiestiul anului 2018.
Cine e de vina?
In prmul rand noi cetatenii ar spune autoritatile. Consumam prea multe produse si le aruncam peste tot. E un sambure de adevar, dar atat de mic prin comparatie cu vina pe care o are Rosal, operatorul de salubritate si institutiile primariei Ploiesti. Adunarea Generala a Actionarilor din Asociatia de Dezvotare Intercomunitara – Managementul Deseurilor, unde sunt reunite 103 primari plus Consiliul Judetean, in care se afla fiecare primarie cu un vot este in egala masura de vinovata ca si unitatile administrativ teritoriale. Am sa explic de ce:
Acum am ajuns la autoritatile locale si vina lor. In primul rand trebuie spus ca primaria Ploiesti are ca si primaria Cocorastii Misli, spre exemplu, un vot in Adunarea Generala a Actionarilor din ADI Deseuri. Iar contractele cu operatorii de salubritate pentru colectarea deseurilor sunt incheiate nu de primarii ci de ADI Deseuri cu operatorii in urma licitiatiilor, in fiecare zona impartita pe mai multe localitati. In Ploiesti, care face parte din zona II alaturi de Boldesti Scaieni, Azuga, Paulesti si altele, contractul a fost semnat pana in 2024 si pretul, in primul an, a fost de 4,94 lei fara TVA. La nici sase luni de la semnarea contractului Consiliului Local a aprobat o majorare de tarif anuala pana la sfarsitul contractului, inainte ca toti consilierii locali sa fie preocupati de modul cum isi duc la indeplinire sarcinile contractuale. Deducem de aici ca acesti consilieri locali al Ploiestiului, indiferent din ce partid provin, sunt nepregatiti sau nu ii intereseaza sa apere drepturile cetatenilor si, parca, sunt impotriva lor prin masurile pe care le dispun. Asadar, nici nu se uscase bine cerneala pe contracte si primarii din Adunarea Generala a Actionarilor au aprobat repede o Hotarare in baza careia sa solicite consiliilor locale o majorare a tarifelor, nicidecum un plan de actiune obligatoriu care sa nu permita ajungerea in situatii similare celor cu care Ploiestiul se confrunta si nu de acum, ci de la inceputul contractului. Adica, intarzieri la colectarea deseurilor menajere si tinerea populatiei in conditii insalubre, prin aceste practici neconcurentiale si neprofesioniste.
La Ploiesti s-a ajuns in situatia de acum si din cauza lipsei de transparenta a celor care conduc primaria care nu au inteles de atatia ani necesitatea colaborarii cu UAP Prahova si, mai mult, au incercat sa o izoleze, pentru a-si masca incompetenta. Pentru cei care nu stiu, UAP Prahova are in componenta sa circa 900 de asociatii de proprietari si in jur de 67.000 de praoveni, ceea ce constinutie o reprezentativitate pe care niciun primar sau presedinte de Consiliul Judetean nu le au. Prezenta societatii civile in administratia locala ar schimba multe din situatiile cu care Prahova in general, dar Ploiestiul, in mod special, le au cu operatorii de servcii publice. De ce? Pentru ca noi aparam interesele celor care ne sunt membri si ne punem toata expertiza in slujba lor, spre deosebire de consilierii locali si conducerea primariei care parca ar fi impotriva noastra, a cetatenilor. Suntem parte din viata comunitati in care locuim si ne cerem drepturile folosind toate mijloacele legale de care dispunem.
In ultima vreme, primarul Adrian Dobre a efectuat o serie de actiuni nocturne prin care a vizat controlul asupra calitatii serviciilor Rosal si aplicarea amenzilor de catre Regia Autonoma a Serviciilor Publice Ploiesti, care are ca obiect de activitate monitorizarea activitatii prestate de operatorii de servcii publice. In aceasta saptamana Rosal s-a confruntat cu o greva si fizic activitatea a fost blocata, lucru de inteles. Numai ca ce nu intelege operatoruld e salubritate este faptul ca inainte de greva, deseurile nu fusesera stranse de circa doua saptamani, iar obligatiile contractuale sunt de cel putin 2 ori pe saptamana. Suntem la doi ani jumatate de la semnarea contractului cu Rosal si nu e luna in care sa nu existe probleme cu colectarea deseurilor menajere. In ceea ce priveste colectarea deseurilor selective activitatea lasa si mai mult de dorit, dar nici CJ Prahova, nici Consiliul Local Ploiesti nu au fost preocupate ca inainte de a majora tarifele, sa rezolve aceasta problema pentru a nu ma platiti penalitati pentru neindeplinirea parametrilor impusi de Uniunea Europeana. Penalitati platite, bineinteles, din bugetul local si, inca, nu raspunde nimeni.
S-a invocat aplicarea unor amenzi in cuantum de peste 100.000 de lei in ultimele zile de catre RASP Ploiesti sub supravegherea directa a primarului, Adrian Dobre. RASP a aplicat amenzi mai mereu, dar iata ca nu s-a dovedit o solutie pentru imbunatatrea activitatii Rosal, ceea ce inseamna ca in alte parte e buba. Primarul Ploiestiului propune un sondaj de opinie sau o strangere de semnaturi care sa arate nemultumirea cetatenilor fata de acest serviciu si, pe baza acestora sa ceara rezilierea contractului cu Rosal in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor ADI Deseuri. Avand toate aceste date iata:
Concluziile Uniunii Asociatiilor de Proprietari Prahova
In primul rand voi face referire la tariful care a crescut exponential in fiecare an, prin HCL 212/2017, pe care UAP Prahova a contestat-o in instanta nefiind de acord cu aceasta majorare de tarif, rapida, fara a vedea intai cum este respectat contractul de catre Rosal. Procesul este, inca, pe rol.
Amenzile nu sunt solutia, avand in vedere ca Rosal se confrunta cu mari dificultati financiare care conduc la greve peste greve, dificultati provenite din faptul ca mare parte din incasarile de la Ploiesti, care conduc la profit, sunt trimise sa acopere gaurile de la sectorul 3 din Bucuresti. Nu e problema noastra cum isi manageriaza Rosal afacerea, dar devine problema noastra cand ni se baga mana in buzunar si serviciul este de proasta calitate. Si suntem nevoiti sa luam masuri.
Ca presedinte al UAP Prahova nu achesez, cel putin in acest moment, la rezlierea contractului cu Rosal si nu sustin aceasta idee pana cand nu voi vedea din partea factorilor implicati ceea ce am solicitat deja pentru schimbarea in bine a situatiei. Daca nu se va intampla asa si lucrurile nu vor deveni normale, in termenii contractuali, in cel mai scurt timp, voi sustine rezilierea contractului.
Pe cei care conduc primaria si acum se dau de ceasul mortii ca Rosal nu isi face treaba ii intreb unde erau cand UAP Prahova se lupta in instanta pentru ca aceasta firma sa colecteze desurile si din camerele de precolectare ale blocurilor turn din Ploiesti? Aducem aminte ca UAP Prahova a castigat primul proces prin ordonanta presedentiala si daca acum deseurile menajere sunt incarcate si din camerele de precolectare, desi Rosal refuza acest lucru si punea conditii, sunt incarcate si colectate, datorita actiunii in instanta a UAP. NU a “preocuparilor” primarului, viceprimarilor, city managerului sau reprezentantilor ADI Deseuri care unii stateau cu mainile in san, iar altii chiar se luptau cu mine ca sa ma oblige ca membri UAP sa plateasca acest serviciu de incarcare a desurilor din camerele de precolectare separat catre doua firme aparute peste noapte, in timp ce Rosal isi trimitea ostile, la negocieri, sa puna conditii. L-as intreba pe viceprimarul Cristian Ganea daca stie ale cui erau firmele alea doua din Campina aparute ca ciupercile dupa ploiaie in ianuarie- februarie 2018 ori ai cui interpusi erau “patronii” lor?????
Citeste si: ROSAL joaca…murdar, UAP cere dreptate in instanta
Trebuie sa mai tinem cont de faptul ca tariflul practicat la Ploiesti este printre cele mai mici si nu este in interesul nimanul ca sa se rezlieze acest contract si sa se organizeze o alta licitatie care sa aduca un tarif, cu siguranta, mai mare. E drept ca nu poti tine un contract cu orice pret, daca fizic nu poate fi respectat. Dar vreau sa ma implic, desi este clar problema ADI Deseuri si primaria Ploiesti, pentru a identifica solutiile si sa le punem in aplicare. Daca acestea se vor dovedi a fi inutile sau, desi viabile, nu vor fi respectate, atunci voi sustine rezilierea contractului in calitate de presedinte al UAP Prahova.
Avand in vedere toate acestea, solicit presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Bogdan Toader, ca UAP Prahova sa aiba statut de invitat permanent la fiecare sedinta a Adunarii Generala a Actionarilor ADI Deseuri Prahova, si sa inteleaga ca suntem necesari, daca nu importanti, pentru bunul mers al vietii intr-o comuniate. Facem aceasta solicitare pentru a veni in sprijinul cetatenilor pe care ii reprezentam si pentru ca serviciul de salubritate sa evolueze calitativ si nu sa involueze, pentru ca astfel este o pata pe obrazul fiecarui primar si al presedintelui CJ Prahova, implicit. IAR ACESTE PETE VOR FI ARATATE OPINIEI PUBICE CARE ESTE NEVOITA SA SUFERE DIN CAUZA CELOR CARE CONDUC PRIMARIA PLOIESTI SI CONSILIUL JUDETEAN PRAHOVA.
De asemenea, solicitam primarului Adrian Dobre sa stopeze acest proces de strangere de semnaturi pana la identificarea solutiilor pe termen mediu si lung si am convingerea ca, daca exista deschidere reala pentru rezolvarea situatiei, aceste solutii vor fi gasite si respectate. Interesul nostru, al membrilor UAP Prahova este ca tariful sa fie cat mai mic si serviciile cat mai eficiente. Pentru asta militam.
Mai trebuie spus ca, in cazul rezilierii contractului, firma Rosal trebuie sa stie ca nu va mai participa la nicio licitatie vitoare, cel putin pe zona II din judetul Prahova, pentru ca rezilierea contractului va arata incapacitatea acestei firme de a gestiona incarcarea si colectarea deseurilor. Iar acest lucru, cu siguranta trebuie sa fie o clauza in viitoarul caiet de sarcini, caci daca nu va fi, cineva va suporta consecintele. Ma voi opune cu vehementa participarii la orice licitatie organizata la Ploiesti a firmei Rosal, din considerentele mentionate anterior care ar putea face obiectul unui dosar in instanta daca nu se va tine cont de ele.
Vom reveni cu amanunte in perioada urmatoare, pentru a va aduce la cunostinta masurile pe care le-am luat pentru rezolvarea situatiei…