Parlamentarii au modificat legislatia cu privire la energia termica. Mai mult in favoarea operatorilor decat a cetatenilor

Parlamentarii au modificat legislatia cu privire la energia termica. Mai mult in favoarea operatorilor decat a cetatenilor

In ultima perioada, Parlamentul Romaniei a initiat o serie de modificari legislative  care vizeaza desfasurarea activitatii asociatiilor de proprietari si raporturile acestora cu operatorii de servicii de furnizare a energiei termice. Inca nu au ajuns sa fie promulgate de presedintele tarii si sa apara in Monitorul oficial pentru a intra in vigoare, dar nu va mai dura mult.

In acest comunicat ne vom exprima parerea despre modificarile aduse urmatoarelor acte normative: Legea 325/2006- a serviciului public de alimentare cu energie termica, Legea 121/2014- privind eficienta energetica si Legea 227/2015, privind Codul Fiscal.

Vom incepe cu vestile bune. De departe cea mai buna si, poate singura, este introducerea cunatumului de 5% la TVA pentru energia termica ce ajunge la utilizator, prin modificarea Codului Fiscal . Acest lucru inseamna un castig de 14 % pentru Veolia, in cazul Ploiestiului, fapt care ar trebui sa stopeze o eventuala cerere de ajustare/ majorare/ modificare a tarifelor. Asta daca ar exista decenta de a nu impovara cetatenii pentru pierderile inregistrate de furnizor, sustinute de Consiliul Local.

Consideram ca aceasta modifciare este si rezultatulm campanieid e advocay pe care UAP a efectuat-o in 2016 cu privire la modificarea TVA la energie termica, de fapt, singurul dintre cele trei amendamente pe care le-am supus atentiei parlamentarilor prahioveni. Puteti vedea materialul video cu desfasurarea campaniei de advocacy AICI

Vestile rele pentru cetatenii utilizatori de servicii de furnizare a energie termice sunt legate, in primul rand, de practica . Astfel, sunt inlocuite prevederile art. 30, cu privire la debransari/deconectari scotandu-se din context solicitarea acordului vecinilor( sus,jos,stanga, dreapta) si introducerea unei prevederi in care toti membri asociatiei trebuie sa fie de acord cu debransarea. Pana acum era nevoie de aprobarea Adunarii Generale si acordul vecinilor pentru debransarea de la SACET. Sunt vizate in lege “condominiile care nu se afla in zona unitara de incalzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termica”, unde se pot solicita debransarile/deconectarile.

Noile reglementari stabilesc amenzi drastice. Conform noului art. 45 alin 2, amenda celor care se vor debransa/deconecta, fara respectarea dispozitiilor prezentei legi, va fi intre 5.000 si 10.000 de lei.

De asemenea, proprietarii care doresc sa efectueze golirea instalatiilor pe cont propriu si nu sa solicite interventia operatorului, vor fi amendati cu sume intre 500 si 1.000 lei.

Se stabileste clar modalitatea de calcul a redeventei,. Astfel, aceasta “ se constituie exclusiv ca sursa pentru finantarea lucrarilor de investitii in sistemul respectiv. La stabilirea nivelului redeventei, autoritatea publica locala ia in considerare valoarea calculate similar amortizarii pentru mijloacele fixe aflate in proprietate publica  si puse la dispozitie operatorului odata cu incredintarea serviciului/ activitatii de utilitati publice si gradul de suportabilitate al populatiei”( art. 18, alin modificat).

Va aducem aminte ca in vechiul contract, Veolia Energie Prahova platea cate 100.000 de dolari catre Consiliul Judetean si Consiliul Local Ploiesti, ceea ce reprezinta o suma derizorie.

Atat Guvernul cat si Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei au capitole speciale in legea modificata, in care sunt prevazute atributiile si prerogativele pe care acestea le au.

Legea 121/2014 este si ea modificata prin prelungirea termenul obligativitatii montarii repartitoarelor de costuri pana la 31 decembrie 2020, ultimul termen stabilit prin lege fiind pana la 31 decembrie 2016.

Per ansamblu, noile reglementari sunt necesare, avand in vedere reglementarea eficientizarii termice, cu exceptia faptului ca atunci cand vine vorba despre debransare/ deconectare se incalca dreptul de proprietatea garantat prin  Constitutie.

Mentionam ca Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova isi exprima nemultumirea fata de practicile parlamentarilor prahoveni care nu inteleg sa ne solicite pentru a emite acte normative si in folosul cetatenilor, nu doar al operatorilor. Acest mod dictatorial si neprofesionist de a reglementa legi conduce, de cele mai multe ori, la modificari succesive ale actelor normative, care nu fac decat sa ingreuneze activitatea.

Dupa cum stiti Legea 230/2007, cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari va fi inlocuita cu o noua lege ce urmeaza a fi promulgata de presedintele tarii. Vom reveni cu un punct de vedere legat noua lege si impactul asupra asociatiilor de proprietari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

30.03.2024// Furnizarea de agent termic in perioada urmatoare

Având în vedere că solicitările de menținere a furnizării agentului termic pentru încălzire sunt semnificativ mai numeroase decât cererile de ...

##################################################### #####################################################