Nu suntem de acord cu modul prin care s-a majorat la 8,04 lei tariful la salubritate. Am cerut dezbatere publica

Nu suntem de acord cu modul prin care s-a majorat la 8,04 lei tariful la salubritate. Am cerut dezbatere publica

Sedintele Consiliului Local au devenit un stand-up comedy de fiecare data cand e vorba despre subiectele care vizeaza banii cetatenilor in raport cu serviciile oferite de furnizori. Stabilirea tarifelor furnizate de acestia se face dupa ureche, fara o expunere care sa fie adusa la cunostinta populatiei, in conditiile in care Uniunea Asociatiilor de Proprietari cere, de fiecare data, dezbatere publica, conform Legii 52/2003. Constatam, tot de fiecare data, ca executivul primariei nu dispune organizarea dezbaterilor, desi sunt obligatorii, iar consilierii locali nu tin cont de cererile noastre astfel incat sa retraga de pe ordinea de zi a sedintelor proiectele de HCL vizate de UAP.

Ce se intampla cand nu se respecta legea transparentei decizionale de catre cei care sunt ogligati sa o respecte? Doua lucruri: se cere revocarea HCL-ului pentru care s-a cerut dezbatere publica si, in cazul in care nu se revoca, se ajunge in instanta unde se cere anularea HCL-ului.

“Incalcarea legii transparentei decizionale este flagranta la Ploiesti si nu intelegem de ce, deoarece pornim de la premisa ca nu sunt lucruri de ascuns. Nu cerem decat ca interesele cetatenilor sa fie respectate si, chiar daca in Consiliul Local sunt 27 de alesi, iar primaria este condusa de un primar si doi viceprimari, atunci cand este vorba despre cetateni sa nu se decida pentru ei… fara ca ei sa ia la cunostinta. Noi respectam legea administratiei publice si procedam exact cum prevede legea, in demersurile noastre. Asta cerem si de la consilierii locali si executivul din Ploiesti pentru asociatiile si cetatenii pe care ii reprezentam. Furnizorii trebuie sa isi schimbe abordarea si sa justifice in fata cetatenilor orice cerere de <<ajustare>> a tarifelor pe c are o doresc. Un ordin al ANRSC sau ANRE nu este mai presus decat legea transparentei decizionale, decat nicio lege din Romania. Prin urmare, orice dorinta a furnizorilor trebuie justificata corect in fata cetatenilor”, a spus Eugen Cristescu, presedintele UAP Prahova.

Pe langa faptul ca nu se respecta legea transparentei decizionale, Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova isi exprima indignarea fata de modul in care se dezbat problemele cetatenilor in sedintele de Consiliu Local, de faptul ca in aceste sedinte sunt aparate interesele furnizorilor in detrimentul cetatenilor. Consideram ca a venit momentul sa se dea dovada de responsabilitate fata de ploiesteni si interesele lor sa primeze in fata celor politice. Un lucru care ar trebui sa fie in atentia consilierilor locali, atat de preocupati de “ajustarea” tarifelor de salubritate, este colectarea selectiva pe care firma Rosal nu o face in Ploiesti, desi are achizitionate circa 1600 de containere speciale pe care le tine depozitate la Statia de Epurare. Poate nu ar fi rau sa se emita o HCL prin care Rosal sa fie obligata sa efectueze colectarea selectiva, asa cum cetatenii au fost obligati sa plateasca 8.04 lei de persoana fara sa li se justifice direct motivul si ei sa isi spuna un punct de vedere.

Citeste si: Pentru ultima oara: eliminati taxa de mediu din facturi

Le sugeram consilierilor locali, primarului si viceprimarilor, dar si conducerii Rosal sa gaseasca solutii pentru ca fiecare ploiestean sa plateasca pentru ridicarea gunoiului pe care il produce. Nu doar asociatiile de proprietari si firmele legal constituite si cetatenii de buna credinta. Daca s-ar fi procedat asa, “ajustarea” tarifului ar fi fost suportabila si nu am fi avut nimic de comentat.

In final, intrebarile pentru consilierii locali si executivul primariei Ploiesti sunt:

  1. Cum va putea sa oblige Rosal asociatiile de proprietari sa semneze actele aditionale la contractele semnate in baza a …contractului incheiat, initial, intre Rosal si Agentia de Dezvoltare Intercomunitara, pe o perioada de 8 ani cu tariful de 4,94 lei? Cu forta?
  2. Ce vina are asociatia de proprietari pentru ca niste incompetenti care au intocmit caietul de sarcini nu si-au facut datoria sa prevada obligativitatea taxei de mediu din 2013, motiv care, probabil, ar fi determinat firma Rosal sa vina cu o oferta mai mare, mai ales ca a candidat singura pe zona 2.6 in care se afla si Ploiestiul?
  3. Daca reprezentantii asociatiilor de proprietari nu vor fi de acord sa semneze actele aditionale cum se va factura noul pret? In baza a ce anume?

 

P.S. Pentru cei care nu au luat inca la cunostinta, dupa ce in sedinta de Consiliu Local din mai 2017 s-a stabilit o majorare de 0,30 lei la pretul de 4,94 lei fara TVA la tariful pentru salubritate, in sedinta din 26 iunie, consilierii locali au aprobat ca tariful pentru salubritate sa fie de 8.04 lei fara TVA, urmand ca el sa creasca in anii urmatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

30.03.2024// Furnizarea de agent termic in perioada urmatoare

Având în vedere că solicitările de menținere a furnizării agentului termic pentru încălzire sunt semnificativ mai numeroase decât cererile de ...

##################################################### #####################################################