Conform unui recent act normativ adoptat de Parlamentul European, începând de anul viitor, statul nu va mai oferi subvenții pentru instalarea acestor sisteme de încălzire, iar după anul 2040, instalarea lor va fi complet interzisă.
Eurodeputații au ratificat recent un set de măsuri negociate cu Consiliul Uniunii Europene, menite să diminueze consumul energetic și emisiile de gaze cu efect de seră generate de sectorul construcțiilor, potrivit unei comunicări oficiale a Parlamentului European. Reforma Directivei privind eficiența energetică a clădirilor are ca scop principal reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului energetic în domeniul construcțiilor din Uniune până în 2030, urmărindu-se atingerea neutralității climatice a sectorului până în 2050. Se intenționează de asemenea creșterea ratei de renovare a clădirilor cu eficiență energetică scăzută și îmbunătățirea schimbului de informații privind eficiența energetică. Conform directivei actualizate, toate clădirile noi vor trebui să fie cu emisii nete zero începând cu 2030, iar cele ocupate sau deținute de autoritățile publice, începând din 2028. Statele membre sunt încurajate să considere impactul pe termen lung al clădirilor asupra încălzirii globale, inclusiv producția și eliminarea materialelor de construcție utilizate.
Pentru clădirile rezidențiale, țările membre trebuie să implementeze strategii care să conducă la reducerea cu cel puțin 16% a energiei primare utilizate până în 2030 și cu 20-22% până în 2035. Noua directivă stipulează că statele membre trebuie să renoveze un procent de 16% din clădirile nerezidențiale cu cea mai scăzută eficiență energetică până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033. Se vor folosi standardele minime de eficiență energetică pentru identificarea acestor clădiri. Dacă este fezabil din punct de vedere tehnic și economic, se va încuraja introducerea treptată a panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.
Statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru decarbonizarea sistemelor de încălzire și eliminarea treptată a combustibililor fosili din sistemele de încălzire și răcire, cu scopul de a renunța complet la centralele termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Începând din 2025, subvențiile pentru centralele pe combustibili fosili vor fi interzise, cu toate că se vor putea oferi stimulente pentru sistemele de încălzire hibride. Clădirile agricole și cele de patrimoniu pot fi exceptate de la aceste reguli, la fel ca și clădirile protejate pentru valoarea lor arhitecturală sau istorică, structurile folosite temporar și locașurile de cult.
„Directiva evidențiază cum politicile climatice pot oferi beneficii tangibile și imediate pentru persoanele cu venituri reduse, contribuind la scăderea costurilor cu energia și la combaterea sărăciei energetice, asigurând în același timp mii de locuri de muncă de înaltă calitate în întreaga Uniune. Abordarea a 36% din emisiile de CO2 ale Europei este esențială pentru succesul Pactului Verde European”, a declarat Ciaran Cuffe, raportorul pentru Directiva privind performanța energetică a clădirilor, membru al grupului Verzi/ALE. Directiva a fost adoptată cu un larg consens, înregistrând 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri, urmând să fie oficializată de Consiliul UE pentru a deveni lege. Potrivit Comisiei Europene, clădirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră, subliniind importanța acestei directive în contextul strategiei „Fit for 55” și a noii legislații climatice europene pentru 2030 și 2050.
Legea se va aplica și în România începând de anul viitor, când centralele individuale de apartament și case nu vor mai putea fi subvenționate în niciun fel de Guvern. Vom trăi și vom vedea…