Astazi, 05.07.2021, are loc dezbaterea publica pe care primaria municipiului Ploiesti, prin primarul Andrei Volosevici o organzieaza la solicitarea UAP Prahova, in baza art. 7, alin. 9 din Legea 52/2003, cu privire la transparenta decizionala. Aduc la cunostinta domniei sale pe aceasta cale ca am trimis, in urma cu patru zile, mail-ul in care am solicitat sa ma inscriu la cuvant si nu am primit nicio confirmare cum ca s-ar fi primit. Acesta este motivul pentru care scriu acest articol, deoarece stiu cat de incompetent ori rau voitor este directorul Directiei de Relatii Publice si Comunicare, recte Alina Fratila si ma astept la alte figuri de neam prost din partea ei, avand in vedere ca de 11 ani refuza sa inteleaga ce are de facut cand vine vorba de transparenta decizionala. Din pacate, doamna cu pricina nu intelege ca nerespectarea transparentei decizionale, care este reglementata prin lege, este un abuz si se poate allege cu plangere penal, din cauza unui orgoliu stupid sau lenei de a o duce la indeplinire.
Cu atat mai mult cu cat, insusi primarul Andrei Volosevici spune in Declaratia de Aderare( http://www.ploiesti.ro/declaratie%20aderare.pdf) lucruri esentiale despre cum va decurge mandatul sau, fiind chiar primul primar care are o astfeld e declaratie asumata public:
“Perfectionarea sistemului de management al calitatii si realizarea unor servicii publice de calitate, in conditii de transparenta, legalitate, eficienta si eficacitate, care sa satisfaca necesitatile, asteptarile si cerntele cetatenilor municipiului Ploiesti, reprezinta misiunea Primariei Municipiului Ploiesti…
… In acest scop, pentru a satisfice intr-o cat mai mare masura cerintele cetatenilor si ale comunitatii locale, eu si echipa mea urmarim indeplinirea urmatorelor obiective generale:
- Realizarea unor servicii publice in conditii de transparenta, legalitate, eficienta si eficacitate, care sa satisfaca necesitatile, asteptarile si cerintele beneficiarilor”
Stimate d-le primar, va aduc la cunostinta ca ceea ce scrie mai sus nu este respectat, adica transparenta nu este asigurata de 11 ani de Alina Fratila, motiv pentru care poate n-ar fi raui sa o sanctionati conform Codului Muncii, trimitand-o in Comisia de Disciplina ori sa o faceti sa inteleaga atributiile pe care le are, pentru a nu va mai face deservicii cu sau fara buna stiinta.
Am incredere in dorinta primarului Andrei Volosevici de a implementa transparenta in primaria Ploiesti, dar nu am sub nicio forma incredere ca aceasta dorinta rezoneaza cu Alina Fratila, care de mult timp obstructioneaza aplicarea transparentei in primaria Ploiesti.
Trecand la problema dezbaterii, studiind documentele puse pe site-ul primariei la adresa http://www.ploiesti.ro/Transparenta%20decizionala/2021/07.05.2021.pdf , dar si pe cele pe care le aveam, respectiv facturile care stau la baza justificarii asjustarii pretului atat in fata ANRE cat si in fata primarului Volosevici ca reprezentant al Consiliului Local, am constatat ceva care ridica multe semne de intrebare legate de legalitatea acestei ajustari. Dupa cum vedeti in facsimil, factura fiscala pe luna octombrie, emisa in 31.11.2020, arata foarte clar ca Veolia Energie Prahova a cumparat materia prima, respectiv gazele naturale la valoarea de 103 lei/mc. Dar nu pretul este problema in aceasta ecuatie, ci de la cine a cumparat operatorul de termie din Ploiesti, materia prima pentru productia de agent termic. Bomba este ca furnizorul de gaze naturale al Veoliei Energie Prahova este …firma mama, adica Veolia Energie Romania. Asta inseamna ca la orice ora din zi si din noapte, in baza unor decizii interne, Veolia Energie Romania, poate modifica pretul pe care Veolia Energie Prahova sa-l prezinte Consiliului Local pentru a cere majorarea(ajustarea) tarifului. Suntem inca in faza de inceput a acestui studio si nu vrem sa tragem concluzii pripite, dar aceasta practica are un iz de concurenta neloiala. Dar despre asta vom vorbi cand strangem toate datele.
Ceea ce vreau sa subliniez in acest text este ca, avand in vedere ca nu am primit nicio confirmare de primire a inregistrarii mele la dezbaterea publica organizata online, desi ea este organizata astazi de la orele 16.00, ma vad nevoit sa pun intrebarile aici, pentru ca reprezentantii Veolia Energie Prahova si d-ul primar Andrei Volsoevici sa ne raspunda:
- Conform facturii din facsimil, care este una dintre facturile care justifica majorarea(ajustarea) tarifului la gigacalorie, de fapt singura justificare, Veolia Energie Prahova a cumparat materie prima de la Veolia Energie Romania. Care a fost pretul gazelor naturale in anul 2020, cat este in 2021 si sa ne spuna organizatorii dezbaterii daca aceasta practica, care probabil este de ani de zile, nu este o ilegala si/sau concurenta neloiala?
- Avand in vedere ca in luna mai a anului viitor se incheie contractul cu Veolia Energie Prahova, in ce faza sunt documentele care stau la baza organizarii licitatiei publice de anul viitor?
- Se doreste in continuare concesionarea serviciului de productie, transport si distributie a energiei termice dupa expirararea contractului anul viitor sau se vor pune bazele unei entitati a primariei si/ sau Consiliului Judetean?
- Cat de mare este efortul financiar al municipalitatii pentru acoperirea diferentei de subventie pentru sezonul rece 2021/2022 si ce investitii este nevoit d-ul primar sa scoata de pe ordinea de zi pana la finalizarea contractului cu Veolia Energie Prahova?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru preocuparea primarului de a acorda subventie in continuare, stiut fiind ca diferenta de tarif implica un efort financiar suplimentar, care ar ingreuna investitiile viitoare. Intre timp, am primit invitatia la dezbatere si in masura in care voi mai avea intrebari le voi adresa atunci.