Pe data de 16 martie 2022 a avut loc o sedinta de indata, pe repede inainte, intr-o vizibila incalcare a Codului Administrativ, ca multe dintre ele, dar despre asta vom mai discuta. E foarte interesant cum avocatul care a avut norocul sa fie primar pentru ca altfel i-ar fi fost greu sa faca o cariera in domeniu, adica Andrei Volsoevici, isi creeaza alibiuri atat pentru el cat si pentru Departamentul de Relatii Internationale, condus de unul Daniel Soare, care da numai rateuri cu atragerea fondurilor europene. De curand, s-a facut o plangere penala in rem celor care se fac vinovati de ratarea primei transe a Renovarii energetice moderate sau aprofundate a cladirilor rezidentiale multifamiliale( N.R. reabilitare termica), care pentru prima data este cu finantare nerabursabila. Practic, nici primaria care este solicitant, nici proprietarii de apartamente nu mai erau nevoiti sa vina cu o contributie proprie. Dar acest Daniel Soare si seful sau Andrei Volosevici au ratat depunerea proiectelor in prima transa care a demarat pe 1 aprilie 2022, pentru ca au dormit pe ei. In timp ce alte primarii din tara s-au interesat din timp de ghidul de finantare care a aparut din februarie si au chemat asociatiile de proprietari la instruire pentru a obtine in termen util, pentru ca pana la 31 martie, primaria sa aiba documentatiile puse la punct si sa depuna din prima secunda a deschiderii liniei de finanatare toate solicitarile.
Din pacate, masura incompetentei acestora a fost demonstrata si s-au trezit prea tarziu ratand finantarile nerambursabile. De atunci si pana pe data de 16 mai, unele asociatii au depus documentatiile si se pregatesc pentru transa a doua care, desi nu ne spune nimeni nimic, avem „suspiciuni” ca se va deschide in luna august. Prin urmare, coroborand informatia ca s-a intocmit o plangere penala in rem pentru pierderea finantarilor europene cu faptul ca unele asociatii au inceput sa depuna documentatiile finale, a iesit o smecherie care se vrea a fi un alibi in cadrul cercetarilor in dosar. Prin urmare, edilul chema consilierii locali intr-o sedinta de indata in mai, ca sa fie mandatat sa semneze cererea de finantare pentru Lotul 1, a carei linii se deschide in august, in conditiile in care colaborarea dintre asociatiile de proprietari si primarie pentru obtinerea acestor finantari nerambursabile este una rece, distanta si nu bazata pe o comunicare clara intre parti.
Astfel, Andrei Volosevici creeaza un precedent periculos prin HCL 212/16.05.2022 cu Anexa pe care le si initiaza, prin faptul ca cere aprobarea consiliului local de a semna cererea de finantare pentru lotul de 10 blocuri cvare intre timp au depus documentatiile. De ce spunem ca este un precedent periculos? Pentru ca, in conformitate cu ghidul de finantare numai primaria poate fi solicitant in cadrul acestor finantari, adica primaria primeste documentatiile, dupa ce a instruit in prealabil asociatiile de proprietari( ceea ce la Ploiesti nu s-a intamplat) si numai ea poate semna cererea de finantare. Prin cine? Prin primarul in functie, iar daca acesta nu este prezent la la jobul sau la data semnarii cererii da o decizie, asa cum a dat foarte multe si unele chiar dubioase, prin care deleaga un viceprimar cu semnarea acelei cereri. Dupa cum ne-a obisnuit inca din primul mandat, Andrei Volosevici nu-si asuma nimic si poate ca nu e rau, la cate greseli face atunci cand isi…asuma.
Pe langa aceasta premisa creata, care va pune in intarziere, poate, obtinerea fondurilor pe anumite Axe necesare Ploiestiului si ploiestenilor, se face referire in textul HCL 212, dupa cum vedeti mai jos, la o suma estimata pe baza unor descrieri sumare ale suprafetelor blocurilor ce urmeaza a fi reabilitate in cele 10 asociatii de proprietari. S-a stabilit o suma care, culmea, s-a aprobat de catre consilierii locali, desi cel mult, poate, pentru a fi solicitata, finantarea fiind nerabursabila si neimplicand niciun ban din partea primariei sau a proprietarilor. E un fel de rahat amestecat care mai mult il incrimineaza pe primar, decat il scoate basma curata pentru ratarea finantarii anterioare pe aceasta axa. Ca sa nu mai vorbim despre cele 21 de proiecte semnate de Adrian Dobre in 2019 si care se indreapta spre un esec.
Daca primarul ar fi fost un avocat bun, ar fi stiut ca pierdera acestor finantari sunt abuzuri in serviciu, iar domnia sa, ca sef al tuturor celor care raspund si de aceste lucruri, raspunde. Dar poate ca nu este si l-am supraestimat ca avocat…
Iata, mai jos, care sunt acele asociatii pentru care Volosevici a initiat HCL 212 in mai, pentru ca sa fie mandatat sa semneze cererea de finantare in august, chiar inainte de a depune docuemntatiile si a stii daca finantarea este sau nu aprobata. Smecher baiatu’, nu?