In cadrul sedintei de ieri 09.04.2019, consilierii locali ploiesteni au aprobat in unanimitate ca primarul Adrian Dobre sa fie mandatat sa semneze prelungirea contractului cu Veolia Energie Prahova, pe o perioada de 3 ani si 14 zile. Totodata, tariful aprobat de consilierii locali, tot in unanimitate, va fi de 237, 40 lei fara TVA pe toata durata contractului prelungit. De asemenea, tot in unanimitate, s-a votat ca populatia sa plateasca suma 186,97 lei fara TVA, adica 222,49 lei, pentru ca restul va fi platit din bugetul local ca subventie.
Am fost prezent in sala de sedinte si, dupa doua ore de discutii care nu isi aveau rostul, consilierii locali au votat, as putea spune, in interesul cetatenilor. Nici Veolia Energie Prahova nu a fost uitata, tariful crescand la un nivel suportabil, dar ulterior sedintei, operatorul de termie a emis un comunicat in care a spus ca nu este de acord cu ce s-a aprobat in Consiliul Local. In aceeasi ordine de idei, presedintele Consiliului Judetean, Bogdan Toaderv a declarant public ca va aloca suma de 10 milioane de lei pentru acordarea subventiei la Ploiesti. Vom vedea, daca a fost o declaratie populista sau una care se va materializa.
Daca a fost o strategie de fortare a unui tarif mai mare o vom afla candva, dar exista premisele sa credem acest loucru, avand in vedere ca in sala nu a fost nimeni de la Veolia prezent, pentru a-si spune nemultumirea sau sa isi argumenteze un tarif mai mare. In aceste conditii, UAP Prahova considera ca primarul Adrian Dobre, care a fost mandatat de catre consilierii locali, in unanimitate, sa duca la indepliniere prelungirea contractului si mentinerea tarifului de 237,40 lei fara TVA, la care se aduga subventia pana la 186,97 lei fara TVA. Nu exista niciun argument legal care sa impiedice ducerera la indeplinire a acestei Hotarari de Consiliu Local si mentinerea tarifului acceptat, precum si subventia, pe toata durata contractului ce urmeaza a fi prelungit. Va redam mai jos argumentul care sustine ceea ce noi spunem.
LEGEA nr. 51 din 8 martie 2006 (*republicată*), serviciilor comunitare de utilităţi publice, :
ART. 32
(1) În cazul gestiunii delegate, autorităţile administraţiei publice locale păstrează, în conformitate cu competenţele ce le revin, potrivit legii, prerogativele şi răspunderile privind adoptarea politicilor şi strategiilor de dezvoltare a serviciilor, respectiv a programelor de dezvoltare a sistemelor de utilităţi publice, precum şi obligaţia de a urmări, de a controla şi de a supraveghea modul în care se realizează serviciile de utilităţi publice, respectiv:
- e) modul de formare, stabilire, modificare şi ajustare a preţurilor şi tarifelor pentru serviciile de utilităţi publice.
In aceste conditii, Veolia Energie Prahova nu are decat sa ceara in contencios administrativ suspendarea Hotararii mentionate, dar pana cand va fi solutionat dosarul va trece mult timp peste data la care expira contractual. Prin urmare, operatorul de termie nu are decat sa accepte ce au votat consilierii locali sau sa plece, ceea ce nu credem ca se va intampla. Dar nu poate vota de pe o pozitie de forta!