După cum știți, iar dacă nu știți aflați acum, Uniunea Asociațiilor de Proprietari Prahova a început de o lună încoace demersurile pentru prelungirea termenul obligatoriu de montare a repartitoarelor până la 31.12.2024, solicitând sprijinul parlamentarilor prahoveni, în primul rând.
UAP Prahova a inițiat o pețiție în care a venit cu argumente juridice și tehnice în fața parlamentarilor pentru a susține, în primul rând, anularea obligatițității montării repartitoarelor și, pe cale de consecință… a amenzilor, sau măcar prelungirea cu încă un an a suspendării acestei obligativități.
Am avut discuții cu doi parlamentari prahoveni, respectiv d-na senator PNL Roberta Anastase și d-ul senator PSD, Radu Oprea, acum ministru al Economiei.
Președintele UAP Prahova transmite mulțumirile sale amândurora, dar cel mai mult d-nei Roberta Anastase care a comunicat cu el, iar astăzi i-a dat vestea cea bună: „Am depus azi proiectul împreună cu d-ul Ministru Burduja și semnatari de la PNL, PSD și UDMR. Am cerut termene scurte în Biroul Senatului”. O veste execelentă pe care d-na senator ne-a dat-o și având în vedere că semnatarii sunt de la partidele din coaliție și UDMR avem convingerea că se va vota pentru prelungirea cu încă un an a suspendării obligațivității montării repartitoarelor. Mulțumim pentru implicare și anticpat pentru vot.
Mai trebuie spus că în Ordonanța de modificare a Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, menționată mai sus se are în vedere cardul de energie, din care 750 de lei să fie alocați persoanelor vulnerabile pentru achiziționare și montarea repartitoarelor. De asemenea, se mai prevede și că „se stabilesc măsurile pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa preţul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguş, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor, precum și a unui sprijin temporar aferent anului 2024 pentru compensarea, începând cu data de 31 martie 2024, a costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică”
Sper să mai pot avea o discuție cu d-na senator Anastase cu privire la aceste modificări pentru a-i explica de ce această modificare poate produce mai multe probleme și complica lucrurile în asociații. Oricum, în acest moment Uniunea Asociațiilor de Proprietari Prahova a făcut demersurile necesare pentru prelungirea suspendării obligativității montării repartitoarelor punând la dispoziția parlamentarilor petiția care conține argumente juridice și tehnice solide.
Iată cum arată conținuțul actului normativ ce va modifica prevederea actuală, prin care la 31.12.2023 se încheie perioada suspendării obligativității.
Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 574 din 01 august 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
La articolul I punctul 13, alineatul (5) al articolului 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2024 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. Pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire.”