Politia locala, SGU Ploiesti si ambrozia. Cerem ca directorii care nu isi fac treaba sa fie cercetati disciplinar, acest lucru fiind un abuz in serviciu

Politia locala, SGU Ploiesti si ambrozia. Cerem ca directorii care nu isi fac treaba sa fie cercetati disciplinar, acest lucru fiind un abuz in serviciu

Pe langa alte probleme ale municipiului Ploiesti, inca nerezolvate, alergia la ambrozie este una dintre cele mai grave in aceasta perioada a anului, mai extact august-octombrie, cand are loc polenizarea acestei buruieni. Practic, un numar nedefinit de persoane sunt afectate de alergie si sunt nevoite sa traiasca cu aceste probleme de sanatate pentru ca autoritatile locale nu au pus in aplicare Hotararea de Consiliu Local nr. 383 din 31 octombrie 2017, cu privire la combaterea ambroziei. Ne referim aici la SC SGU Ploiesti SRL care avea atributii sa identifice ambrosia aflata pe domeniul public si privat al statului  si sa o distruga, iar Politia Locala Ploiesti sa identifice terenurile private cu buruiana si sa actioneze pentru a o distruge prin aplicarea sanctiunilor detinatorilor de terenuri private pe care se dezvolta buruiana.

Raspunsul pe care l-am primit de la Politia Locala Ploiesti(vezi facsimil), arata o crasa indiferenta fata de sanatatea populatiei ploiestene. Semnatarul adresei, nimeni altul decat directorul institutiei, Adrian Vaida este procupat sa gaseasca justificari la faptul ca din 31 octombrie 2017 pana in 17 martie 2018, cand Legea 62/2018, privind combaterea buruienii ambrozia, nu a fost in stare sa respecte HCL 383/2017 lasand multi ploiesteni sa sufere din cauza incompetentei sale. Nu mai putin adevarat este ca primarul Adrian Dobre, care are in subordine directa Politia Locala, poarta o imensa responsabilitate pentru faptul ca nu a cerut lui Adrian Vaida sa puna in aplicare actul normativ local pana la aparitia legii. Daca ar fi avut cea mai mica doza de empatie, ca sa nu spunem compasiune, pentru sutele de oameni care acum au de suferit din cauza alergiei, ar fi pus la treaba subalternul direct si protejatul sau, Adrian Vaida. In aceeasi situatie se afla si SC SGU Ploiesti SRL, prin directorul sau Cristinel Schiopu, in masura in care acesta a fost in functie in perioada 31 octombrie 2017- 17 martie 2018. Aici e o situatie mai speciala avand in vedere ca nu s-au platiti salariile la timp, dar in egala masura sunt sute de oameni carora le-a fost pusa sanatatea in pericol si nu sunt ei de vina pentru ca salariile nu sunt platitte angajatilor SGU Ploiesti.

Avand in vedere ca raspunsul Politiei Locale este o bataie de joc la adresa ploiestenilor, o scuza penibila pentru a justifica incompetenta si indiferenta redate de neaplicarea pevederile HCL 383/2017, am solicitat intr-o adresa depusa astazi primarului Adrian Dobre ceva inedit.  Adica, sa sesizeze Comisia de Disciplina din cadrul primariei pentru a dispune cercetarea disciplinara in cazul directorilor Politiei Locale si SC SGU Ploiesti care nu au aplicat prevederile HCL 383/2017 in intervalul mentionat si sa ni se comunice rezultatele cercetarii. Este o noua abordare fata de institutiile care nu respecta actele normative si cetatenii care le platesc salariile. In cazul in care nu se tine cont de cererea UAP Prahova care, fara a parea lipsa de modestie, reprezinta interesele a circa 900 de asociatii de proprietari si 66.000 de ploiesteni, fiind cea mai puternica organziatie non-guvernamentala din judet, vom merge mai departe. Au trecut 30 de ani si incompetenta si lipsa de respect fata de cetateni sunt din ce in ce mai profunde in loc sa dispara defintiv. Acest lucru trebuie sa inceteze si cei vinovati sa raspunda, inclusiv cu functiile pe care le detin, pentru ca e vorba despre abuz in serviciu.

Art. 297 Cod Penal

Abuzul în serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică

Cu privire la aceasta tema, dar si cu alte probleme, presedintele UAP Prahova, Eugen Cristescu a solicitat presedintelui de sedinta a Consiliului Local Ploiesti, Sorin George Botez, sa ia cuvantul pentru a-si exprima punctele de vedere.

In incheiere mai trebuie spus ca prin targ umbla vorba ca trebuie anulata HCL 383/2017, petru ca, vezi Doamne, nu mai poate fi aplicata daca a intrat in vigoare Legea 62/2018, care la art 5 spune:

“Verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole a dispozițiilor art. 1, precum și aplicarea sancțiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.”

Consilierii locali ar face o greseala fundamentala daca anuleaza HCL 383/2017, pentru ca, in afara de faptul ca Politia Locala nu mai are atibutii de sanctionare a contraventiilor, ea trebuie sa ramana cu identificarea terenurilor private unde creste ambrozia, iar SGU Ploiesti cu atributiile de identificare si combatere a acestei buruieni aflate pe domeniul public si privat. Altfel, totul va fi un haos, pentru ca legea este idioata si omoara descentralizarea, iar membri acelei comisii institutite de prefect nu vor face fata fizic sa afle de unii singuri unde se afla ambrozia. Poate ca o completare buna a HCL 383/2017 ar fi ca, in continuare, Politia locala sa identifice terenurile private cu ambrozie, dar sa raporteze Comisiei infiintate prin ordin al prefectului, de urgenta, situatia la zi. Fara a face o harta, care trebuia facuta deja, nu se va controla niciodata acest fenomen si oamenii vor suferi desi nu au nicio vina. Decat aceea, poate, ca platesc taxe si impozite si accepta lipsa de respect, incompetenta si indiferenta celor pe care ii platesc.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Statutul A.D.I Termo Prahova exista! Va rugam sa-l semnati cat de repede puteti, domnilor

Ne gandim sa facem cateva precizari legate de situatia constituirii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Termo Prahova”, o asociere intre institutii,...

##################################################### #####################################################