Achiziționarea soluțiilor dezinfectante pentru blocuri, în impas. Vezi de ce

Achiziționarea soluțiilor dezinfectante pentru blocuri, în impas. Vezi de ce

Având în vedere prevederile Ordonanței Militare nr. 4 din 26 martie 2020, respectiv prevederile art 6(1), care obligă primăriile să asigure montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuinţe situate pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune, avem informații dinspre primărie.

Practic, din câte ni s-au spus, prevederile de mai sus nu sunt aplicabile la Ploiești, așa cum nu sunt aplicabile în toate primăriile din țară pentru că nu există procedură de atribuire directă legiferată ăn stare de urgență decât pentru insitituțiile centrale.

La Ploiești , în aceste condiții se va închjeia un act additional cu firma Coral Impex, prin care aceasta firma va efectua dezinfectia scarilor, a camerelor de precolectare si a lifturilor, in baza contractului deja in vigoare. S-a găsit o portiță legală pentru a respecta ordonanța militară în lipsa procedurilor de atribuire directă în dreptul unităților administrative teritoriale cu scopul de a pune în aplicare prevederile art. 6(1). Nu ni s-a comunicat un orizont de timp în care să se demareze acțiunile, dar imediat ce il vom afla o să-l comunicăm.

De asemenea, am reținut din discuțiile avute, că în măsura în care Guvernul României va remedia această situația și va permite procedura achiziției directe și de catre primării, la nivelul municipiului Ploiești se vor preda către asociațiile de proprietari soluțiile

În acest moment, data fiind situația creată de pandemie, nu se pot face comenzi, pentru că nu sunt aceste produse în stocurile furnizorilor, iar acest lucru ne îngreunează situația și, totodată, respectarea prevederilor menționate.

Practic, avem de așteptat modificarea legislației în sensul de a permite achiziționarea directă de către primărie a soluțiilor și recipientelor, timp în care Coral Impex SRL va efectua dezinfecțiile/dezinsecțiile în baza unui act adițional. După reglementarea procedurii de achiziție directă și cumpărarea soluțiilor dezinfectante și a recipienților, acestea vor fi predate asociațiilor de proprietari. Practic se va asigura din bugetul local cheltuiala achiziționării, iar responsabilitatea montării recipientelor si de administrare a soluțiilor dezinfectante va reveni, din câte ni s-a spus, asociațiilor de proprietari.

Mai jos aveți actele normative care prezintă situația actuală din punct de vedere legal.

Decret 195/2020, cu privire la starea de urgență

ART. 10 anexa 1

Autorităţile publice centrale, precum şi entităţile juridice în care statul este acţionar majoritar pot achiziţiona în mod direct materiale şi echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

ORDONANŢĂ MILITARĂ nr. 4 din 29 martie 2020
privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

art 6(1) Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuinţe situate pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune.
(2) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

UAP Prahova a depus astazi la instanta cererile de interventie fortata la adresa UWS si ADI Deseuri, in ordonanta presedintiala pentru ca Vitalia sa asigure continuitatea functionarii rampei de la Boldesti- Scaieni, conform legii 51/2006

Saptamana trecuta UAP Prahova anunta ca a dat in judecata SC Vitalia Servicii pentru Mediu SRL, in dosarul nr. 746/105/2024( ...

##################################################### #####################################################