UAP a sesizat ANPC si Consiliul Concurentei cu privire la practicile abuzive in domeniul distributiei gazelor

UAP a sesizat ANPC si Consiliul Concurentei cu privire la practicile abuzive in domeniul distributiei gazelor

Avand in vedere modul in care operatorii de servicii publice isi trateaza clientii nedandu-le posibilitatea sa-si negocieze contractele ci impunandu-le un pret, am luat decizia sa sesizam organele abilitate pe protectia consumatorului si concurenta. Astfel, astazi 26/06.2020 am depus la sediul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Prahova adresa cu nr. de inregistrare 4163, prin care semnalam practicile abuzive ale operatorilor de servicii de distributie gaze fata de clientii lor carora le impun un tarif, aprobat de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in Domeniul Energiei (ANRE), dar fara posibilitatea de a negocia. De asemenea, prin mail a fost trimisa adresa si catre Consiliul Concurentei.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii inainte de a decide cu cine semnezi contractul pentru distributia de gaze

S-a impamantenit obiceiul acesta ca marile companii sa nu stea la discutie cu consumatorii si sa se prevaleze de faptul ca ANRE aproba un tarif si acela e litera de lege. ANRE devine stat in stat, dar discret face jocul marilor operatori. Sau poate nu chiar atatd e discret… Cert este ca cetateanul de rand nu are niciun cuvant de spus pentru ca toti operatorii se prevaleaza de verdictul ANRE. La nivel local, dupa mult timp in care s-a procedat asa, UAP a demonstrat cu prevederile legale, respectiv art. 9, alin. 2, lit. d, din legea 51/2006, ca autoritatile locale au dreptul „să aprobe stabilirea, ajustarea sau, după caz, modificarea preţurilor şi tarifelor serviciilor de utilităţi publice propuse de operatori, în baza metodologiilor elaborate de autorităţile de reglementare potrivit competenţelor acordate acestora prin legea specială”. Veti spune ca aici cu gazele este alta discutie. Poate, dar nu atat de diferita pentru ca este vorba tot despre aprobarea unui  tarif si impunerea lui sub tuteala ANRE. O economie de piata functioneaza pe baza cererii si a ofertei peste tot in lume. La noi functioneaza pe sistemul nu-ti convine tariful meu du-te in alta parte, ceea ce e departe de sistemul cerere si oferta. Este o aroganta care trebuie sa dispara cat mai repede, iar ea poate disparea doar atunci cand institutiile statului sunt puse in slujba cetatenilor nu in cea a marilor companii. Practic, principiul cerererii si ofertei se refera la raportul direct dintre client si cel care ii ofera serviciul, nu intre client si restul lumii din acel domeniu de activitate, pentru ca daca ar fi asa atunci ar disparea notiunea de negociere. Ar ramane fara sens.

A nu se uita ca presedintele ANRE are un venit lunar de circa 10.000 de euro din bani de la stat, adica de la prostii de clienti, in conditiile in care ANRE se face scut pentru marile companii, nu pentru client. Poate ca parlamentarii ar trebui sa regandeasca acest mod de lucru si sa il schimbe, pentru ca negocierea directa intre client si operatorul de servicii sa existe cu adevarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

UAP Prahova a depus astazi la instanta cererile de interventie fortata la adresa UWS si ADI Deseuri, in ordonanta presedintiala pentru ca Vitalia sa asigure continuitatea functionarii rampei de la Boldesti- Scaieni, conform legii 51/2006

Saptamana trecuta UAP Prahova anunta ca a dat in judecata SC Vitalia Servicii pentru Mediu SRL, in dosarul nr. 746/105/2024( ...

##################################################### #####################################################